Vijesti 16.10.2021.

Patrijarh Porfirije: Sarajevo je širokogrudno, malo je gradova poput njega

ČITANJE: 2 minute

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu počela je služba u čast patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je stigao u posjetu Mitrpoliji daborbosanskoj.

Patrijarh Porfirije kazao je da je njegovo srce ispunjeno istinskom radošću, radošću Bogom što je u predivnom u Sarajevu.Kazao je da se radi o veoma širokogrudnom gradu, otvorenom na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili.

Govorio je o ljepoti različitosti onih koji su ovdje stoljećima živjeli, piše Klix.

“Sarajevo je kroz vijekove jeste otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. Tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu. Malo je gradova poput Sarajeva, u Evropi skoro da ih nema, kazao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze različite bogomolje.

Patrijarh boravi u Sarajevu povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma. Ovom molitvenom činu prisustvuje brojno sveštenstvo.

Na prijemu u čast mitropolita u Sarajevu prisustvovali ambasadori, političari i vjerski lideri

U zgradi mitropolije dabrobosanske je večeras održan prijem u čast mitropolita Hrizostoma i njegove višedecenijske službe, a osim patrijarha Porfirija koji je tim povodom došao u Sarajevo, prijemu su prisustvovali brojni ambasadori i političari.

Patrijarh Porfirije je došao danas poslijepodne u Sarajevo povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma. U hramu Rođenja Presvete Bogorodice je u čast patrijarha održana služba, a Porfirije je poslao poruke mira te je imao pozitivne riječi o Sarajevu.

Na prijem u čast mitropolita Hrizostoma, koji je nakon smrti prethodnog patrijarha Srpske pravoslavne crkve čuvao “tron” novom patrijarhu, došli su i mnogi vjerski lideri. Tu su bili predstavnici iz Islamske zajednice, jevrejske i katoličke crkve, ali i predstavnici vjerskih zajednica iz Rusije, Amerike, Francuske, Velike Britanije, Grčke, Srbije i drugi. Na prijemu su bili Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski, Jakob Finci koji je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Islamske zajednice i drugi.

Osim vjerskih zvaničnika, prisutni su bili i mnogi političari i ambasadori pa je tako na prijemu bio ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann, japanski ambasador Makoto Ito…

Prijemu su prisustvovali uglavnom lokalni političari poput gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, Sokoca Milovan Cicko Bjelica, a došao je i lider SDS-a Mirko Šarović.

(A.M.)