Vijesti 15.12.2022.

Patrijarh Porfirije: SPC temelj identiteta pravoslavnih Srba

ČITANJE: 2 minute

Srpska pravoslavna crkva (SPC) bila je i ostala temelj na kojem se postojano izgrađivao identitet pravoslavnih Srba.

Rekao je ovo Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije na svečanom otvaranju naučnog skupa “Stogodišnjica vaspostavljanja Srpske patrijaršije” u Beogradu.

– Iako je nesporno da je za opstanak jednog naroda osobito dragocjen nacionalni i biološki identitet, ipak je najvažniji duhovni identitet – on je korijen, osnova, baza, jer je čovjek duhovno biće, kojem nije dovoljna samo materijalna perspektiva, biološko postojanje i ima potrebu za metafizičkim ukorijenjenjem – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je ukazao da je, zahvaljujući upravo takvom identitetu, ne samo očuvan vaskoliki pravoslavni srpski narod, već je to doprinosilo i još doprinosi opstanku i srpske prosvjete, kulture, pa čak i državotvornosti.

Govoreći o istorijatu obnove Srpske patrijaršije, patrijarh Porfirije podsjetio je da su se prije više od 100 godina svi arhijereji SPC zajedno sa hiljadama pravoslavnih Srba iz svih oslobođenih i ujedinjenih srpskih zemalja sabrali u Sremskim Karlovcima 12. septembra 1920. godine radi obnarodovanja ukaza o vaspostavljanju Pećke patrijaršije i sabornom jedinstvu pravoslavnih srpskih crkvenih oblasti ujedinjenih u jednu autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Carigradska patrijaršija je odgovarajućim crkvenim aktom – svepravoslavno prihvaćenim Tomosom, 19. februara 1922. godine, potvrdila ujedinjenje viševjekovnih pravoslavnih crkvenih oblasti, kao kanonsko, dok je naša pomjesna crkva priznata za stalnu i zauvijek kao sestrinska crkva svih autokefalnih pravoslavnih crkava – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh naglasio je da je, stoga, ovaj jubilej povod za obnovu blagodati u liturgijskom i bogoslovskom smisl, kako u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tako i u cijeloj sabornoj i apostolskoj crkvi od kraja do kraja vaseljene.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đukić podsjetio je u obraćanju da se prije 100 godina, poslije velikih stradanja i pobjeda u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, u srpskom narodu dogodilo intelektualno i duhovno oslobođenje.

– U pokretu obnove i jačanja nacionalnih institucija prije 100 godina stvoreni su uslovi za uspostavljanje jedinstvene Srpske patrijaršije, nasljednice Pećke patrijaršije iz perioda od 14. do 18. vijeka – rekao je Đukić.

On je podsjetio da je Pravoslavni bogoslovski fakultet, iako jedan od osnivača Univerziteta u Beogradu, zajedno sa Filozofskim, Medicinskim, Pravnim i Tehnološkim fakultetom, udaljen sa beogradskog univerziteta 1952. godine i da je u njegovom očuvanju sve do 2004. bila presudna podrška Patrijaršije SPC.

(Srna)