Svijet 08.10.2022.

Patrijarh Porfirije Srbima u Parizu: Naučite svoju djecu da ostanu Srbi

ČITANJE: 2 minute

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije svečano je danas dočekan u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu, gdje je velikom broju Srba poručio da nauče svoju djecu da ostanu Srbi. Nakon svečanog dočeka i doksologije, služeno je večernje, poslije čega je patrijarh Porfirije u besjedi poručio srpskim vjernicima u Parizu da, ako hoće da nauče svoju djecu da budu i ostanu Srbi, treba da ih nauče da drže Јevanđelje Hristovo, pravoslavnu vjeru, i da ih nauče duhovnom identitetu, prenosi RTRS.

On je dodao da je to odgovor na njihovo pitanje kako da sačuvaju svoju djecu da ostanu vjerna predanju iz kojeg dolaze, svojoj istoriji, iako žive daleko od matice, da ne zaborave da su Srbi. Patrijarh Porfirije je istakao da je u tome osnovni i najvažniji identitet – duhovni identitet, javio je crkveni Radio Slovo ljubve.

Ako ih naučite da budu pravoslavni hrišćani, onda će i sve ostalo što jesu, svaku drugu vrstu identiteta i u tom smislu i svoje nacionalno porijeklo ne samo sačuvati, biti ponosni njim i svjedočiti da jesmo narod Božji – poručio je on. Patrijarh Porfirije će sutra u u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu ustoličiti vladiku Јustina u tron episkopa zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo preosveštenstvo episkop britansko-skandinavski Dositej, administrator Eparhije zapadnoevropske, u pozdravnom obraćanju istakao je da se danas piše istorija, jer su grad Pariz, kao i cijela Episkopija zapadnoevropska, posebno blagosloveni dolaskom patrijarha Porfirija i arhijereja SPC. Sveta arhijerejska litrugija će biti služena sutra u 9.30 časova, a potom će biti objavljen svešteni čin ustoličenja.

Zapadnoevropska eparhija SPC obuhvata područja Francuske, Španije, Portugalije, Belgije, Holandije i Luksemburga. Sjedište joj je u Parizu, u Crkvi Svetog Save, u pariskoj Ulici Simplon.

(Z.M)