Svijet 09.10.2022.

Patrijarh Porfirije u Parizu ustoličio episkopa zapadnoevropskog Justina (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličio je u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu vladiku Justina u tron episkopa zapadnoevropskog. Prethodno je u molitvenom prisustvu patrijarha Porfirija i brojnih vjernika, kao i ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, Svetu arhijerejsku liturgiju služio izabrani episkop zapadnoevropski Justin, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, prenosi Srpska info.

Na kraju luturgije, patrijarh srpski Porfirije uveo je vladiku Justina u tron episkopa zapadnoevropskog, nakon čega je u besjedi podsjetio da duhovna briga episkopa zapadnoevropskog obuhvata više zemalja Evrope, odnosno EU – Francusku, Španiju, Belgiju, Portugaliju, Luksemburg i Holandiju. Patrijarh je poručio episkopu Justinu da episkopska služba nije nimalo laka i da kao episkop treba da vrši djelo Hristovo, bude po obličju Hristovom i da propovijeda Jevanđelje i riječ Hrista, a ne svoju riječ.

Vaša služba je da uvodite ljude, ikone Božje, u tajnu Crkve, u tajnu spasenja. Jer, čovjek je stvoren za Carstvo Božije, za spasenje – rekao je patrijarh Porfirije. Naveo da u jedinstvu i ljubavi pravoslavni, gdje god da su, mogu doprinijeti da Hristos bude vidljiv i tamo gdje postoje razne oluje i vjetrovi koji hoće da ga satru.

Episkop zapadnoevropski Justin je u besjedi zahvalio za odluku SPC da ga postavi za episkopa zapadnoevropskog, a patrijarhu Porfiriju za mudre savjete. Vladika Justin je istakao značaj toga da se dijaspori sačuva pravoslavna vjera, identitet, jezik i pripadnost svom narodu i matici, te dodao da ova eparhija ima budućnost, jer se u zapadnu Evropu doseljava sve više srpskog naroda. Liturgiji su sasluživali i mitropolit evropski Pimen, te episkopi britansko-skandinavski Dositej, umirovljeni kanadski Georgij, kruševački David, zvorničko-tuzlanski Fotije, dizeldorfsko-njemački Grigorije, bihaćko-petrovački Sergije, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim, valjevski Isihije, šabački Jerotej, remezijanski Stefan, mohački Damaskin, marčanski Sava, humski Jovan, izabrani jegarski arhimandrit Nektarije.

Prethodni episkop zapadnoevropski Luka preminuo je 17. decembra 2021. godine. Episkop Justin Jeremić rođen je 22. juna 1982. godine u Rumi. Osnovnu školu završava u rodnom gradu, a zatim upisuje Bogosloviju Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima. Zamonašio se u fruškogorskom manastiru Velikoj Remeti, a školovao u Rusiji i Grčkoj. Vladika Justin je 2021. godine izabran za vikarnog episkopa hvostanskog, a u maju ove godine za episkopa zapadnoevropskog. Govori ruski, grčki i francuski jezik.

(Z.M)