Region 12.01.2023.

Patrijarh Porfirije u posjeti SAD od 24. januara do 5. februara

ČITANJE: 1 minuta

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće u SAD od 24. januara do 5. februara, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Patrijarh Porfirije posjetiće od 24. do 28. januara parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti arhijerejski sinod povjerio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika.

Srpski patrijarh će se u Njujorku upoznati o procesu obnove Saborne crkve Svetog Save, koja je izgorjela u požaru na Vaskrs 2016. godine, a na sam dan praznika, prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetoga Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u Njujorku, Njegova svetost će imati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetoga Save.

U drugom dijelu posjete, od 29. januara, patrijarh Porfirije posjetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gdje će imati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na sjevernoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetoga Save u organizaciji nastavnika i studenata ovog fakulteta.

Planiran je i susret Njegove svetosti sa nadležnim episkopima SPC na prostoru Sjeverne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Nova Gračanica na Trećem jezeru.

(Srna/SB)