Region 14.11.2021.

PATRIJARH PORFIRIJE U ZAGREBU: Pomolimo se za sve stradale i nestale u Vukovaru

ČITANJE: 2 minute

Njegova svetost patrijarh Porfirije danas je na liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu pozvao vjernike da upute molitvu i zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru.

Upravo u jevanđeoskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, vjere, ljubavi i nade, gdje nas Gospod poziva da služimo svijetu i da njegov sistem vrijednosti bude i naš, sjećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru. Znamo da je čovjekov život svetinja i da oduzeti nekome život jeste udar na svetinju i uzimanje svetinje – istakao je patrijarh Porfirije, prenosi Srpskainfo.

On je naveo da je Vukovar bio grad simbol saživota različitosti “i zajednice u kojoj sapostoje oni koji su različiti po raznim parametrima”, a danas se “gotovo prepolovio”.

– Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu svijeću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob – istakao je patrijarh Porfirije.

On je pozvao vjernike da upute molitvu kao izraz vjere i ljubavi prema čovjeku kao takvom, “da budemo ljudi mira, da volimo druge i različite i tim putem afirmišemo sebe, jer samo kroz dijeljenje postajemo bogatiji”.

– Molim vas da uputimo molitvu za sve postradale u Vukovaru, za sve nevine žrtve i da molimo Boga da u svijetu među ljudima vladaju mir, razumjevanje i poštovanje, jer Zemlja je toliko lijepa i bogata da ima mjesta za sve i svako koristeći svoje potencijale može tu Zemlju da ukrašava i obogaćuje sobom. Naša vjera nas obavezuje da svugdje ispunjavamo jevanđelje Božje kao zakon svoga života – dodao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da je vjera prostor autentičnog i pravog života kao i da se iz vjere u Hristovu riječ gradi specifičan sistem vrijednosti, prenosi portal “Novosti”.

– Molitva prije svega preobražava nas. Moleći se za one koji nam čine nepravdu jačamo i sami sebe, počinjemo se gledati drugačije, ne pomišljamo na osvetoljubivost i zlopamćenje. Tako se i onaj kraj nas mijenja, postaje drugačiji i više nam ne smeta – ukazao je patrijarh Porfirije.

(SB)