Vijesti 17.10.2021.

Patrijarh Porfirije: Znam da ovdje život nije lak

ČITANJE: 3 minute

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da je radostan što je imao priliku za neposredan susret sa ljudima koji žive u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i širom Republike Srpske i BiH, te konstatovao da život na ovim prostorima nije nimalo lagan.

Patrijarh je istakao da su lični susreti sa braćom u Hristu, sa pravoslavnim vjernicima, Srbima na ovim prostorima veliki dar za njega, ali isto tako i susreti sa drugim ljudima koji pripadaju drugim vjerama i narodima.

On je napomenuo da utisci o nekome ili nečemu bez realnog ličnog susreta u najmanju ruku mogu da dovedu do pogrešnih zaključaka o nekome koga nismo upoznali, a često mogu da odvedu na pogrešne puteve kada se govori o međusobnim odnosima.

Nakon sastanka sveštenstva Srpske pravoslavne crkve sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i šest istočnosarajevskih opština, srpski patrijarh je podsjetio da je i on porijeklom iz ovih krajeva i da je mnogo puta izrekao kakav je njegov odnos i doživljaj prema Republici Srpskoj i ljudima koji tu žive.

On je naveo da zna ko su ljudi koji ovdje žive i da mu je još iz tih vremena jasno da je malo prostora na kojima žive pravoslavni Srbi a da su toliko organski, neraskidivo duboko povezani sa svojom duhovnošću i svojom vjerom.

Ukazao je na to da ovdje život nije nimalo lak, ni u materijalnom smislu, ni u smislu traganja za sobom, a da ništa manje nije komplikovan ni kada je riječ o međuljudskim odnosima između različitih naroda.

“Važno je da bez obzira na spoljašnje okolnosti budete ono što jeste i da idete putem koji je odavno zacrtan i zapisan u naše duhovno biće”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da stavljajući po strani zajedničko i lično treba učiniti sve kako bi bili ono što se zove narod pravoslavni, narod srpski pravoslavni.

Patrijarh srpski je dodao ni pojedinac ni kao narod ne može reći drugom pojedincu i drugoj zajednici da nisu potrebni, te dodao da onog trenutka kada neko kaže da može sam da je tada degradirao svoje potencijale. “Svi smo potrebni jedni drugima”, dodao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da će ovdje uvijek dolaziti, da je dio ovih prostora i da u svemu tome može se biti ispunjen nadom i osjećanjem da nikada nismo sami.

“Svi ste molitveni zadatak za nas sveštenike i molim se za mir među nama, ali i za mir među svim ljudima u Republici Srpskoj, BiH i u čitavom svijetu. Taj mir nikada nećemo postići ako ne postignemo mir u sebi. Mir koji je duhovna kategorija i koga ne može biti bez naše molitvene zajednice sa Bogom. Bez molitve, bez Boga i bez truda da živimo kako Bog od nas očekuje ne možemo postići ni minimum mira u svjoj duši”, istakao je patrijarh Porfirije.

Ako se ide putem Jevanđelja onda se ide putem mira u sebi, dodao je srpski patrijarh i blagoslovio narod u Istočnom Sarajevu i čestitao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu jubilej.

(Srna, E.M)