Region 27.12.2022.

Patrijarh: Situacija na KiM veoma ozbiljna, molim da se sačuva mir

ČITANJE: 2 minute

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je danas nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučičem da je situacija Kosovu i Metohiji veoma ozbiljna i da su tenzije dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u nešto što bi donijelo mir i kakvu-takvu ravnotežu.

“Nemam mnogo toga što bih rekao ovom prilikom, a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski i lično malo je reći, tužan, ali to i nije toliko važno da li je bio tužan za mene, nego i veoma, veoma tužan i mnoge ljude i našu braću i sestre na KiM, za naše monahinje i monahe i sveštenstvo koji su s radošću i nestrpljenjem očekivali da poglavar i duhovni otac njihove crkve i njihov dođe u svoju Patrijaršiju i u ovim teškim trenucima se pomoli bogu za sve ljude kojima nimalo nije lako, koji stradaju, ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu, a pre svega i iznad svega za međusobno razumevanje, za suživost i za mir između Albanaca i Srba”, rekao je on.

Kako je dodao, činjenica je da samo mi između sebe svojim naporima možemo bolje razumjeti jedni druge, a vijekovima na prostoru Kosova i Metohije žive zajedno Srbi i Albanci.

“Srbi su naravno, na KiM gotovo 15 vekova, a ne znam da li četiri ili pet vekova Albanci i Srbi zajedno žive na tom prostoru. Dakle, kapaciteti, potencijali, ono što je iza nas su takvi da nas u najmanju ruku uče da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i put koji vodi u okviru u kojem za svakog ima mesta. U ovom trenutku bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, ja sam pre svega siguran, a uveravam u to i svu našu braću i sestre na Kosovu da ću ne čekajući mnogo, biti sa njima tamo i da ću se zajedno sa njima moliti bogu za sve ovo što sam naveo”, rekao je on.

On je rekao da je molio predsjednika da učini sve da se sačuva mir i da ne dođe do oružanih sukoba jer oni nikome dobro donijeti neće.

“To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jedno i velike sile i instiucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje neratko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog drugog. Siguran sam da oni to mogu”, rekao je patrijarh Porfirije.