Region 25.05.2022.

Patrijarh Vartolomej o odluci SPC da prizna MPC: “Raskol je otklonjen”

ČITANJE: 2 minute

Vaseljenski patrijarh Vartolomej nazvao je istorijskim trenutkom to što je raskol između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) prevaziđen poslije skoro šest decenija.

– Ovo nas ispunjava zadovoljstvom. To je istorijski trenutak. Raskol koji je trajao oko šest decenija, na inicijativu Vaseljenske patrijaršije, okončan je, otklonjen je i ulazimo u novi period – rekao je patrijarh Vartolomej za grčku televiziju ERT, a prenosi makedonska Telma.

On je naveo da je i prije odluke Vaseljenske patrijaršije da prizna makedonsku crkvu postojao dijalog između SPC i MPC – OA.

On je naveo da je specifično pitanje raskola u fokusu Patrijaršije već dugi niz godina, a da su delegacije MPC nerjetko dolazile na konsultacije.

– Pokušali smo da im pomognemo. U jednom trenutku smo odredili Njegovo Blaženstvo Arhiepiskopa albanskog Anastasija da ima posredničku ulogu. Pokušao, otišao, vratio se, razgovarao sa obe strane, nije uspio zbog reakcija, uglavnom iz SPC i zvanično pismom, u jednom trenutku vratio mandat. Ali napori i molitve Vaseljenske patrijaršije nisu prekinuti –  kazao je vaseljenski patrijarh.

On je istakao da je nakon „apelacije te crkve matici, koja po odluci četvrtog vaseljenskog sabora u Halkidonu ima ovo neotudjivo pravo da o takvim slučajevima odlučuje na najvišem nivou, došlo je do pomirenja.

– Na osnovu ovog eklitona uklonili smo raskol, izjavili smo da sa njima stupamo u evharistijsku zajednicu. Njihovu crkvu smo nazvali Ohridska arhiepiskopija, izuzeli smo pojam ‘Makedonska crkva’ i svaku izvedenu riječ od riječi ‘Makedonija’. Ograničili smo granice nadležnosti u granicama teritorije Sjeverne Makedonije, kako se danas zove, a sva dodatna administrativna pitanja povjerili smo Svetoj Crkvi srpskoj, uz preduslov da ove druge stvari budu zasnovane na kanonskom činu i vjekovne prakse cijele Pravoslavne Crkve – rekao je Vaseljenski patrijarh.

On je ocjenio da je Srpska crkva ispravno postupila što je potvrdila odluku Vaseljenske patrijaršije.

(A. S.)