Vijesti 13.09.2015.

Patrijarhu Irineju uručen počasni doktorat u Njujorku

ČITANJE: 1 minuta
irinej

Njegovoj svetosti Patrijarhu srpskom Irineju uručen je počasni doktorat iz bogoslovskih nauka na čuvenoj Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve.

U obrazloženju odluke ove visoke bogoslovske škole istaknuto je da Patrijarh Irinej radi predano na izgradnji mira u zemlji koja je mnogo postradala tokom posljednjih decenija i ujedno pomaže da ona pronađe dom u EU zadržavajući duhovno bogat kulturni i istorijski identitet zemlje i naroda Srbije.

Ističe se da se Patrijarh Irinej obraća hrišćanima u zemlji i širom svijeta i posvećen je međupravoslavnom, međuhrišćanskom i međuvjerskom dijalogu i saradnji.

– I Vašim neumornim zalaganjem za mir, kao što i priliči Vašem imenu, i uputstvima koja dajete povjerenom Vam stadu i zemlji u teškim vremenima u kojima živimo, Vaša Svetost je bio izvor svjetlosti za sve one koji traže svjetlost Hristovu – navodi se u obrazloženju Akademije.

Poslije svečanog uručenja počasnog doktorata bogoslovskih nauka, koja je održana 11. septembra, Patrijarh Irinej je održao predavanje o temi “Bogoslovlje kao nada za budućnost Crkve”, a zatim učestvovao u radu okruglog stola.

U pratnji Patrijarha Irineja nalazili su se episkopi istočnoamerički Mitrofan, žički Justin i zapadnoamerički Maksim kao član Upravnog odbora Akademije, kao i protojerej-stavrofor Predrag Puzović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Bogoljub Šijaković i drugi.

(Agencije)