Paušal za mobilnu telefoniju 500 KM

Naknada za jednu postavljenu baznu stanicu mobilne telefonije obračunavaće se paušalno, u iznosu od 500 KM mjesečno, ako odbornici 28. marta na sjednici Skupštine grada Banjaluka usvoje Prijedlog odluke o uslovima i visini naknade za korišćenje zemljišta, objekata i infrastrukture u vlasništvu grada za postavljanje baznih stanica mobilne telefonije.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da se bazne stanice uglavnom nalaze u prigradskim područjima.

“Grad na ovaj način daje mogućnost da operateri bazne stanice postave na našim objektima i našem zemljištu i da nam za to plate odgovarajuću naknadu”, objasnio je Bilčar.

Dodao je da grad do sada nije imao nikakvu dobit od toga, ali da će on ostvarivati dobit ako odbornici podrže ovu odluku.

“Pod baznom stanicom mobilne telefonije u smislu ove odluke podrazumijeva se antenski sistem i odgovarajuća telekomunikaciona oprema, kao što su kabineti, moduli, sistem napajanja, te infrastruktura potrebna za njeno funkcionisanje”, objasnio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, oprema se može montirati na krov objekta, na cijevni nosač koji se postavlja uz sam objekat, na infrastrukturu ili na samostojeći stub na zemljištu.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da će nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave odrediti lokacije na kojima je moguće postavljanje baznih stanica mobilne telefonije, imajući u vidu zahtjeve zainteresovanih pravnih lica i vodeći računa o širenju mreže mobilne telefonije na cijeloj teritoriji grada.

“Naknada za zakup zemljišta, objekata i infrastrukture za jednu postavljenu baznu stanicu mobilne telefonije obračunava se paušalno, a u cijenu nije uračunat utrošak električne energije za telekomunikacionu opremu”, navodi se u odluci.

Dodaje se da sve troškove građevinskih radova, postavljanja i montaže, odnosno demontaže opreme snosi zakupac.

(Nezavisne)

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.

“Prointer” predstavio projekat na najvećoj IT konferenciji u regionu

Pod sloganom “Make IT cLoud” osmo izdanje najveće IT konferencije u Bosni i Hercegovini, “Microsoft NetWork”, održano je u Neumu od 18. do 20. aprila, a jedan od svojih projekata prisutnima je predstavila i kompanija “Prointer ITSS” iz Banjaluke. Kao zlatni sponzor konferencije, ova IT kompanija upotpunila je i sam program predstavljanjem studije slučaja koju

AMBASADA SAD: Matvijenko iznijela lažne i neutemeljene optužbe

Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Valentina Matvijenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH nakon jučerašnjeg obraćanja predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RADOJIČIĆ: Budžet raste za više od 10 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se Nacrtom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu budžetski okvir povećava za oko 10 miliona KM u odnosu na dosadašnji, koji iznosi oko 134 miliona KM.