Pavić: DNS neće pokretati pitanje smjene Nenada Stevandića

Glavni odbor Demokratskog narodnog saveza /DNS/ usvojio je danas Deklaraciju o zaštiti demokratskih vrijednosti i nacionalnih interesa u institucijama i organima Republike Srpske i BiH kojom se pozivaju sve stranke da poštuju određene univerzalne vrijednosti, koje su obavezujuće za članove DNS-a u svim institucijama i organima.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se ovim dokumentom daje do znanja da je DNS spreman da radi sa svima, ali da poštuje određene vrijednosti.

Prema njegovim riječima, pokušaj dogovora lidera šest stranaka u Republici Srpskoj o nastavku rada Narodne skupštine i radu javnog servisa odvija se veoma slabo i bez želje da se postigne dobar rezultat.

“DNS želi da se što više odluka donese konsenzuom najvećeg broja stranaka i poslanika. Nažalost, to nije tako i mi smo prisiljeni da donesemo ovu Deklaraciju”, izjavio je Pavić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora, koja je održana u Doboju.

Pavić je naveo da je jučerašnji kominike OHR-a očekivan, jer je svaka njihova sjednica pokušaj disciplinovanja Republike Srpske o pitanjima o kojima Srpska uopšte ne raspravlja.

“Uvijek se Republici Srpskoj tovare neke želje za otcjepljenjem, neki stavovi koje OHR tretira kao antidejtonske dok podržava sve centralističke težnje drugih. Republika Srpska i DNS se zalažu za poštovanje prava svih, ali onako kako je napisano u Dejtonu”, kaže Pavić.

On je naveo da u Dejtonu nije napisano ono šta traže iz OHR-a, odnosno “centralizovanu BiH”, te ocijenio da se takvim ponašanjem gubi smisao postojanja OHR-a i svega što je vezano za tu organizaciju, jer takve odluke ne nailaze na plodno tlo u BiH.

Pavić smatra da nije vrijeme da se prije redovnih izbora mijenja vlast na nivou BiH, koju je ocijenio nestabilnom, nikakvom, te naveo da nije bolje ni na nivou Federacije BiH.

“Jedino je ostala Republika Srpska sa stabilnom vlašću koja je sposobna da donosi odluke i izvršava ustav i zakone”, ocijenio je Pavić.

Pavić je naveo da DNS neće pokretati pitanje smjene potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića za koga je rekao da ne smeta ovoj stranci, već da smeta odnos SNSD-a jer podržava određene Stevandićeve postupke.

Pavić je naveo da su danas izabrana još dva potpredsjednika DNS-a Marko Aćić i Dragomir Jovičić, čime su okončani unutarstranački izbori i konstituisani svi organi.

Lider DNS-a je rekao da će Predsjedništvo na narednoj sjednici razmatrati inicijativu Opštinskog odbora DNS-a Ljubinje o isključenju Darka Krunića iz ove stranke, ali je ocijenio da je to unutrašnja stvar opštinskog odbora.

On je naglasio da se nije razgovaralo o eventualnom prelasku narodnog poslanika Zorana Pologoša u DNS nakon što je nedavno napustio PDP.

Pavić je napomenuo da se sjednice Gradskog odbora održavaju u svim regijama i da današnji sastanak u Doboju nije pokušaj disciplinovanja dobojskog Odbora.

Pavić je ponovio da je cilj DNS-a da na izborima ostvari dobar izborni rezultatt koji podrazumjeva više od 100.000 glasača, od 12 do 15 poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, dva poslanika u institucijama BiH, kao i jedna od pojedinačnih funkcija.

(Srna)

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Šaban je rođen 1951. godine u Šapcu. U toku bogate karijere od publike i od medija dobio je nadimak ‘kralj narodne muzike’. (Nezavisne)

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta

Servisne informacije za 17. februar

Servisne informacije za nedjelju, 17. februar 2019. godine: Policijska uprava Dogodilo se pet krivičnih djela, javni red i mir je narušen 10 puta. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 58 odraslih pacijenta, 22 djece i obavljeno je 13 kućnih posjeta. Vatrogasna