Pavić: DNS neće pokretati pitanje smjene Nenada Stevandića

Glavni odbor Demokratskog narodnog saveza /DNS/ usvojio je danas Deklaraciju o zaštiti demokratskih vrijednosti i nacionalnih interesa u institucijama i organima Republike Srpske i BiH kojom se pozivaju sve stranke da poštuju određene univerzalne vrijednosti, koje su obavezujuće za članove DNS-a u svim institucijama i organima.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se ovim dokumentom daje do znanja da je DNS spreman da radi sa svima, ali da poštuje određene vrijednosti.

Prema njegovim riječima, pokušaj dogovora lidera šest stranaka u Republici Srpskoj o nastavku rada Narodne skupštine i radu javnog servisa odvija se veoma slabo i bez želje da se postigne dobar rezultat.

“DNS želi da se što više odluka donese konsenzuom najvećeg broja stranaka i poslanika. Nažalost, to nije tako i mi smo prisiljeni da donesemo ovu Deklaraciju”, izjavio je Pavić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora, koja je održana u Doboju.

Pavić je naveo da je jučerašnji kominike OHR-a očekivan, jer je svaka njihova sjednica pokušaj disciplinovanja Republike Srpske o pitanjima o kojima Srpska uopšte ne raspravlja.

“Uvijek se Republici Srpskoj tovare neke želje za otcjepljenjem, neki stavovi koje OHR tretira kao antidejtonske dok podržava sve centralističke težnje drugih. Republika Srpska i DNS se zalažu za poštovanje prava svih, ali onako kako je napisano u Dejtonu”, kaže Pavić.

On je naveo da u Dejtonu nije napisano ono šta traže iz OHR-a, odnosno “centralizovanu BiH”, te ocijenio da se takvim ponašanjem gubi smisao postojanja OHR-a i svega što je vezano za tu organizaciju, jer takve odluke ne nailaze na plodno tlo u BiH.

Pavić smatra da nije vrijeme da se prije redovnih izbora mijenja vlast na nivou BiH, koju je ocijenio nestabilnom, nikakvom, te naveo da nije bolje ni na nivou Federacije BiH.

“Jedino je ostala Republika Srpska sa stabilnom vlašću koja je sposobna da donosi odluke i izvršava ustav i zakone”, ocijenio je Pavić.

Pavić je naveo da DNS neće pokretati pitanje smjene potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića za koga je rekao da ne smeta ovoj stranci, već da smeta odnos SNSD-a jer podržava određene Stevandićeve postupke.

Pavić je naveo da su danas izabrana još dva potpredsjednika DNS-a Marko Aćić i Dragomir Jovičić, čime su okončani unutarstranački izbori i konstituisani svi organi.

Lider DNS-a je rekao da će Predsjedništvo na narednoj sjednici razmatrati inicijativu Opštinskog odbora DNS-a Ljubinje o isključenju Darka Krunića iz ove stranke, ali je ocijenio da je to unutrašnja stvar opštinskog odbora.

On je naglasio da se nije razgovaralo o eventualnom prelasku narodnog poslanika Zorana Pologoša u DNS nakon što je nedavno napustio PDP.

Pavić je napomenuo da se sjednice Gradskog odbora održavaju u svim regijama i da današnji sastanak u Doboju nije pokušaj disciplinovanja dobojskog Odbora.

Pavić je ponovio da je cilj DNS-a da na izborima ostvari dobar izborni rezultatt koji podrazumjeva više od 100.000 glasača, od 12 do 15 poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, dva poslanika u institucijama BiH, kao i jedna od pojedinačnih funkcija.

(Srna)

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE Počinje obuka za molere i armirače

Cube ICG i grupacija najvećih građevinskih firmi u Republici Srpskoj organizuju obuku za molere i armirače, a u skladu sa potrebama tržišta rada u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji. Ovo će biti prilika za sve one koji traže posao u ovoj struci, a uz stručni nadzor profesora građevinske struke, sertifikovanih predavača kao i građevinskih

TVRĐAVA KASTEL Obnovljena ulazna kula

Obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel, koja je oštećena u požaru 2013. godine, okončana je ovih dana, u trenutku dok se nastavljaju radovi na rekonstrukciji još jedne kule i ulaznog bedema.

LIČNA INVALIDNINA Veliki broj zahtjeva ljudi koji ne ispunjavaju uslove

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pozvao je danas lica koja ne ispunjavaju uslove i ne mogu ostvariti ličnu invalidninu da ne podnose zahtjeve za utvrđivanje tjelesnog oštećenja, jer time direktno utiču na efikasnost rješavanja zahtjeva lica koja ispunjavaju propisane uslove.