Pavić: DNS neće pokretati pitanje smjene Nenada Stevandića

Glavni odbor Demokratskog narodnog saveza /DNS/ usvojio je danas Deklaraciju o zaštiti demokratskih vrijednosti i nacionalnih interesa u institucijama i organima Republike Srpske i BiH kojom se pozivaju sve stranke da poštuju određene univerzalne vrijednosti, koje su obavezujuće za članove DNS-a u svim institucijama i organima.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se ovim dokumentom daje do znanja da je DNS spreman da radi sa svima, ali da poštuje određene vrijednosti.

Prema njegovim riječima, pokušaj dogovora lidera šest stranaka u Republici Srpskoj o nastavku rada Narodne skupštine i radu javnog servisa odvija se veoma slabo i bez želje da se postigne dobar rezultat.

“DNS želi da se što više odluka donese konsenzuom najvećeg broja stranaka i poslanika. Nažalost, to nije tako i mi smo prisiljeni da donesemo ovu Deklaraciju”, izjavio je Pavić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora, koja je održana u Doboju.

Pavić je naveo da je jučerašnji kominike OHR-a očekivan, jer je svaka njihova sjednica pokušaj disciplinovanja Republike Srpske o pitanjima o kojima Srpska uopšte ne raspravlja.

“Uvijek se Republici Srpskoj tovare neke želje za otcjepljenjem, neki stavovi koje OHR tretira kao antidejtonske dok podržava sve centralističke težnje drugih. Republika Srpska i DNS se zalažu za poštovanje prava svih, ali onako kako je napisano u Dejtonu”, kaže Pavić.

On je naveo da u Dejtonu nije napisano ono šta traže iz OHR-a, odnosno “centralizovanu BiH”, te ocijenio da se takvim ponašanjem gubi smisao postojanja OHR-a i svega što je vezano za tu organizaciju, jer takve odluke ne nailaze na plodno tlo u BiH.

Pavić smatra da nije vrijeme da se prije redovnih izbora mijenja vlast na nivou BiH, koju je ocijenio nestabilnom, nikakvom, te naveo da nije bolje ni na nivou Federacije BiH.

“Jedino je ostala Republika Srpska sa stabilnom vlašću koja je sposobna da donosi odluke i izvršava ustav i zakone”, ocijenio je Pavić.

Pavić je naveo da DNS neće pokretati pitanje smjene potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića za koga je rekao da ne smeta ovoj stranci, već da smeta odnos SNSD-a jer podržava određene Stevandićeve postupke.

Pavić je naveo da su danas izabrana još dva potpredsjednika DNS-a Marko Aćić i Dragomir Jovičić, čime su okončani unutarstranački izbori i konstituisani svi organi.

Lider DNS-a je rekao da će Predsjedništvo na narednoj sjednici razmatrati inicijativu Opštinskog odbora DNS-a Ljubinje o isključenju Darka Krunića iz ove stranke, ali je ocijenio da je to unutrašnja stvar opštinskog odbora.

On je naglasio da se nije razgovaralo o eventualnom prelasku narodnog poslanika Zorana Pologoša u DNS nakon što je nedavno napustio PDP.

Pavić je napomenuo da se sjednice Gradskog odbora održavaju u svim regijama i da današnji sastanak u Doboju nije pokušaj disciplinovanja dobojskog Odbora.

Pavić je ponovio da je cilj DNS-a da na izborima ostvari dobar izborni rezultatt koji podrazumjeva više od 100.000 glasača, od 12 do 15 poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, dva poslanika u institucijama BiH, kao i jedna od pojedinačnih funkcija.

(Srna)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.