Politika 16.11.2018.

Pavić pokušava da skupi 42 glasa, Dodik „provalio“ plan

ČITANJE: 2 minute

Lider Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić od završetka izbora pokušava da obezbjedi skupštinsku većinu koja će se okupiti oko DNS-a, a koju će pored te partije činiti SDS, PDP, koalicija Zajedno za BiH, te još nekoliko poslanika manjih partija sa kojima se intenzivno pregovara, saznaje Banjaluka.net.

„Pavić je na prvoj sjednici Predsjedništva DNS-a održanoj 18. oktobra rekao da je DNS veoma blizu da formira većinu po svojoj mjeri, te da zbog toga ne odustaje od mjesta predsjednika Vlade Republike Srpske. Pavić je to ponovio i na sjednici Predsjedništva održanoj prije dva dana koja je sazvana samo zbog smjene Nedeljka Čubrilovića sa mjesta zamjenika predsjednika stranke“, kaže izvor blizak DNS-u.

On je rekao da je Pavića posebno naljutila smjena sa funkcija njemu bliskih ljudi poput Daneta Maleševića sa mjesta ministra i Dragana Savanovića sa mjesta direktora Željeznica, kao i uslovljavanje Dodika da ne želi da komunicira sa trojicom poslanika Maleševićem, Milanom Radovićem i Đorđem Popovićem.

Inače, Dodik tu grupaciju optužuje za podršku kandidatima SzP na proteklim izborima, o čemu govori analiza izbornih rezultata, i navodni snimci sa tribina DNS-a na kojima ga nazivaju najpogrdnijim imenima, štetočinom i potrošenim političarem, iako je partija čiji je bio kandidat potpisala sporazum o podršci zajedničkim kandidatima SNDS-a, SP i DNS-a.

„Grupacija koju čine Radović, Malešević, Popović, Obradović, Jarić i drugi, Pavića drži u šaci i sada ne odustaje od namjere da pokušaju da obezbjede skupštinsku većinu kupovinom nezavodovoljnika u manjim partijama, poput Krste Jandrića. Budući da se radi o multimilionerima ne treba sumnjati da neće žaliti novac da sačuvaju, ali i ostvare svoj lični interes. Interes Milana Radovića je da postane premijer, a Vedrana Jarića da spriječi raskidanje ugovora njegove firme Planetsoft sa Putevima, Autoputevima i Željeznicama koji su godišnje teški 50 miliona“, rekao je naš izvor.

On je dodao da je Vlada RS naložila odmah nakon izbora tim javnim preduzećima, na čijem čelu su bili kadrovi DNS-a da odmah raskinu sumnjive milionske ugovore sa Jarićevim firmama, zbog čega su i smijenjeni direktor Željeznica i RiTE Ugljevik.

Rekao je to da je lider SNSD-a potpuno svjestan Pavićeve „duple igre“ i da ima sve dokaze o nekorektnim igrama koalicionog partnera i prije i poslije izbora.

„Pavić je smjenom Čubrilovića sa mjesta zamjenika predsjednika DNS-a poslao ustvari poruku Dodiku nakon njegove izjave da će Čubrilović ostati na čelu Narodne skupštine, a ta poruka glasi: Ti smjenjuješ moje ljude, evo sada ću ja da smjenim onoga ko tebi odgovara u DNS-u“, kaže izvor blizak još uvijek vladajućoj koaliciji.

(banjaluka.net)