Pavić: Sukobi na političkoj sceni Srpske moraju prestati

pavic
pavic
Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da sukobi na političkoj sceni Republike Srpske moraju hitno da prestanu jer to više nije stvar samo političara, već cijele Srpske.

– Institucije Republike Srpske moraju da sarađuju sa institucijama BiH, gdje su na rukovodećim mjestima izabrani predstavnici iz Srpske, i to je činjenica- rekao je Pavić za “Večernje novosti”.

On smatra da ne treba miriti lidere SDS-a Mladena Bosića i SNSD-a Milorada Dodika, ali da svaki prijedlog vlasti Republike Srpske mora ići preko srpskih članova u Savjetu ministara BiH ili poslanika iz Srpske u parlamentu BiH.

– Činjenica je da lični odnos Bosića i Dodika ne smije da koči odnose vlasti na nivou Republike Srpske i BiH i napredak Srpske. Svađe se moraju prevazići, jer sa sadašnjim stanjem i sukobima, prije svih Dodika i Bosića, na političkoj sceni gube svi u Srpskoj- poručio je Pavić.

On je ocijenio da je DNS korektivni faktor na političkoj sceni Srpske, koji neće dozvoliti da stranački sukobi SDS-a i SNSD-a ugroze napredak Republike Srpske.

– Tražimo saradnju na nivou BiH kako bi preko institucija BiH ojačali Republiku Srpsku. To je zadatak svih stranaka iz Republike Srpske – jaka Srpska. Političari moraju da odgovaraju prije svega građanima Srpske, a ne da idu za ličnim interesima i partijama- istakao je Pavić.

On je dodao da na nivou BiH ne mogu biti dvije politike iz Srpske, već mora biti jedna kao dogovor između institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u Sarajevu.

Govoreći o vanrednim izborima, Pavić je ocijenio da oni, prema sadašnjem zakonu, nisu realni i da mogu da budu održani jedino izmjenom Izbornog zakona BiH, ali da bi onda trebalo da budu održani za sve nivoe vlasti u BiH, dok vanredni izbori u Srpskoj nisu realnost.

On smatra da bi sve stranke iz Republike Srpske trebalo da postignu dogovor sa partijama iz Federacije BiH o objedinjavanju izbora u BiH kako ne bi bili održavani svake dvije godine.

Pavić je istakao da je referendum o pravosuđu BiH realna opcija u Srpskoj, pogotovo ako se ne riješe nagomilani problemi u radu Suda i Tužilaštva BiH.

(Agencije)

START U PREMIJER LIGI: Borac ispustio dva gola prednosti u meču sa Širokim Brijegom

Nogometaši Širokog Brijega dočekali su večeras na stadionu Pecara u 20. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine banjalučki Borac, a susret je završen rezultatom 2:2. Borac je došao do vodstva nakon samo osam minuta igre. Marko Mirić je šutirao, a Martin Zlomislić odbranio udarac. Lopta je opet došla do srbijanskog nogometaša koji je uposlio Stojana

RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih. Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude

DODIK: Nakon slučaja “Osmica”, Univerzitet za poslovne studije pod hitno zatvoriti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma. “Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”. Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici

OPOZICIJA O ZEMLJIŠTU U CENTRU: Šteta 100 miliona KM, katastrofa za Banjaluku

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine

Predložen pritvor za Branka Lazića

Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Branka Lazića (29) iz Gradiške za koga se sumnja da je prije dva dana nožem povrijedio J.G. (39). Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, saopšteno je iz Okružnog

NOVA APLIKACIJA: Sa par klikova do porodičnog ljekara

Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara sa par klikova na mobilnom telefonu. Dom zdravlja je već u poodmaklnoj fazi testiranja aplikacije nazvane “E-čekaonica“, nove mogućnosti za naručivanja na zdravstveni pregled.