Pavić: Sukobi na političkoj sceni Srpske moraju prestati

pavic
pavic
Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da sukobi na političkoj sceni Republike Srpske moraju hitno da prestanu jer to više nije stvar samo političara, već cijele Srpske.

– Institucije Republike Srpske moraju da sarađuju sa institucijama BiH, gdje su na rukovodećim mjestima izabrani predstavnici iz Srpske, i to je činjenica- rekao je Pavić za “Večernje novosti”.

On smatra da ne treba miriti lidere SDS-a Mladena Bosića i SNSD-a Milorada Dodika, ali da svaki prijedlog vlasti Republike Srpske mora ići preko srpskih članova u Savjetu ministara BiH ili poslanika iz Srpske u parlamentu BiH.

– Činjenica je da lični odnos Bosića i Dodika ne smije da koči odnose vlasti na nivou Republike Srpske i BiH i napredak Srpske. Svađe se moraju prevazići, jer sa sadašnjim stanjem i sukobima, prije svih Dodika i Bosića, na političkoj sceni gube svi u Srpskoj- poručio je Pavić.

On je ocijenio da je DNS korektivni faktor na političkoj sceni Srpske, koji neće dozvoliti da stranački sukobi SDS-a i SNSD-a ugroze napredak Republike Srpske.

– Tražimo saradnju na nivou BiH kako bi preko institucija BiH ojačali Republiku Srpsku. To je zadatak svih stranaka iz Republike Srpske – jaka Srpska. Političari moraju da odgovaraju prije svega građanima Srpske, a ne da idu za ličnim interesima i partijama- istakao je Pavić.

On je dodao da na nivou BiH ne mogu biti dvije politike iz Srpske, već mora biti jedna kao dogovor između institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u Sarajevu.

Govoreći o vanrednim izborima, Pavić je ocijenio da oni, prema sadašnjem zakonu, nisu realni i da mogu da budu održani jedino izmjenom Izbornog zakona BiH, ali da bi onda trebalo da budu održani za sve nivoe vlasti u BiH, dok vanredni izbori u Srpskoj nisu realnost.

On smatra da bi sve stranke iz Republike Srpske trebalo da postignu dogovor sa partijama iz Federacije BiH o objedinjavanju izbora u BiH kako ne bi bili održavani svake dvije godine.

Pavić je istakao da je referendum o pravosuđu BiH realna opcija u Srpskoj, pogotovo ako se ne riješe nagomilani problemi u radu Suda i Tužilaštva BiH.

(Agencije)

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,

MAGISTRALNI PUT PRIJEDOR-BANJALUKA Sudar dva automobila, tri osobe povrijeđene

U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedna saobraćajna nesreća. Oko 22:40 časova na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozaruša došlo je do sudara dva automobila, a intervenisali su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kao i službe Hitne pomoći. U nezgodi su učestvovali putnički automobili “Mazda” i “Fiat Punto” koji su se