Politika 17.09.2021.

PDP BANJALUKA: Ako je lako povećati prihode i smanjiti rashode, zašto to nije bio slučaj i ranije?

ČITANJE: 4 minute

– Disciplinom u prikupljanju prihoda i smanjenjem troškova, uspio se ostvariti višak sredstava i namjera je da se rebalansom budžeta Grada Banja Lukata ta sredstva rasporede. Rebalansom se povećava budžetski okvir za oko 17 miliona KM. Prethodnih dana se moglo čuti da to nije zasluga Grada, nego doznake Poreske uprave. Želim da poručim Banjalučanima da njima niko ništa nije poklonio, da su to njihova sredstva, pa i prihodi koji su rasli kroz direktne i indirektne poreze su sredstva koja su građani Banjaluke uplatili kroz svoje plate i potrošnju, rekao je šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banja Luka, uoči sjednice Skupštine grada na kojoj će se razmatrati Nacrt rebalansa budžeta za 2021. godinu.

Milanović pita, ako je lako povećati poreske i neporeske prihode, a smanjiti rashode, zašto to nije bio slučaj prethodnih godina u Banjaluci i zašto nije danas u nekim drugim gradovima?

– Ovim rebalansom budžet će biti na rekordnom nivou u prethodnih dvanaest godina. Tu su naravno i sredstva koja su donacija Republike Srbije, a koju je gradonačelnik dogovorio sa predsjednikom Vučićem, na čemu smo mu veoma zahvalni, naglasio je Milanović.

On kaže da je neistinita tvrdnja pojedinih odbornika da nisu uvaženi mišljenje skupštinske većine i potrebe građana, nego da se radi o samovolji, saopštio je PDP.

– Rebalansom se planiraju nadomjestoiti sredstva koja su oni skinuli amandmanima pri usvajanju budžeta, a tiču se javne higijene, održavanja puteva, kupovine komunalne opreme, održavanja rasvjete… Ovaj budžet bi trebao biti veći i za dodatnih 6 miliona KM predviđenom emisijom obveznica, što su kolege iz SNSD-a takođe kritikovale, iako su prošle godine i sami vršili emisiju obveznica u iznosu od 12 miliona i dodatnih 10 miliona KM sa republičkog nivoa, ističe.

Milanović kaže da se sa dodatnih 6 miliona KM predviđen niz investicionih projekata iu obkasti komunalne i saobrađajne infrastrukture:

– Planirane su rekonstrukcije ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića u naselju Motike, dijela Prve kuljanske ulice u Kuljanima, dijela Šargovačke ulice u Šargovcu, dijela ulice u naselju Priječani, dijela Ulice Tešana Podrugovića u naselju Debeljaci, izgrada objekta ambulantne medicine u MZ Dragočaj, izgradnja multifunkcionalnog sportskog centra u naselju Lauš, kaže Milanović.

Dijana Ješić, zamjenica šefa Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banja Luka kaže da skupštinskoj većini, šta god se uradi, ne valja i da ne može da shvati da ne mogu glasati za stvari koje su za dobrobit građana Banje Luke:

– Nacrt rebalansa budžeta je okrenut prema potrebama građana i ne vidim šta im sada ne odgovara. 70.000 KM je izdvojeno za dodatnu vantjelesnu oplodnju, porodilje će imati bonus, privatni vrtići će biti subvencionisani na način da će djeca moći da budu upisana po cijeni koja je u državnim vrtićima, obezbijeđeni su udžbenici za djecu od 5. do 9. razreda, besplatan javni za osnovce i srednjoškolce iz porodica sa četvoro i više djece, za penzionere čije su penzije niže od 250 KM, a za ostale penzionere cijena karte je umanjena za 30%. To su sve stvari koje rasterećuju budžet jedne porodice, kaže Ješićeva.

Ona ističe da je izdvojeno i 100.000 KM za jedno od najvećih igrališta u Banjaluci, na kojem će biti sprave za djecu sa poteškoćama u razvoju, a 1,8 miliona više za doznake na ime socijalne zaštite.

Ješićeva kaže da nije mogla da zamisli da se može odbiti izgradnja velikog parka, koji bi bio mjesto za rekreaciju, zabavu, druženje i opuštanje porodica, uz obrazloženje da je lokacija kod TC „Delta“, kako su rekli, previše atraktivna da bi na njoj bilo zelenilo.

Krsto Golijanin, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banja Luka, istakao je da će se nakon punih 25 godina konačno izgraditi Centralno spomen-obilježje palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Biće ispravljena nepravda prema borcima koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske. Takođe, biće ispravljena dugogodišnja nepravda i prema njihovim porodicama. Grad Banja Luka je obezbijedio 500.000 KM za izgradnju ovog spomen obilježja, rekao je Golijanin.

(SB)

Oznake: PDP Banjaluka