Politika 26.03.2019.

PDP: Cenzus za dobijanje dječijeg dodatka treba ukinuti, negativno utiče na natalitet u RS

ČITANJE: 3 minute

PDP traži ukidanje materijalnog osnova za cenzus na dječiji dodatak jer se on negativno odražava na natalitet u Republici Srpskoj, a tim pravnika ove stranke priprema prijedlog novog zakona o dječijem dodatku u Srpskoj, rečeno je danas na konferenciji za novinare PDP-a u Banjaluci.

Navodeći da trenutno dodatak za drugo i četvrto dijete iznosi nešto manje od 40 KM, a za treće nešto manje od 80 KM, predsjednik Savjeta za demografiju PDP-a Olivera Nedić rekla je da je povećanje cenzusa za oko 10 KM ispod svakog dostojanstva, te navela da svako dijete u Srpskoj treba da dobije minimalno 100 KM.

– Ovu inicijativu pokrenulo je Udruženje porodica sa četvoro i više djece krajem 2015. godine i prikupljeno je oko 11.500 potpisa – navela je Nedićeva.

Nedićeva ističe da pitanja demografske politike moraju biti sistematizovana da bi odgovori bili adekvatni, te da bi porodica odlučila da se proširi ili da dobije prvo dijete.

Prema njenim riječima, PDP smatra da je “nedopustivo da se sadašnja vlada samo deklarativno određuje prema ovom pitanju, a da nema konkretnih mjera”.

Predsjednik Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić kaže da je Zakon o dječijem dodatku u Srpskoj usvojen kada je na vlasti bila vlada PDP-a i da žele da isprave ono u čemu su griješili.

– Vrijeme je da se riješi ovaj problem – istakla je Ješićeva, navodeći da tim pravnika ove stranke priprema prijedlog novog zakona o dječijem dodatku.

Ona smatra da Republika Srpska treba da slijedi primjer Srbije i Mađarske kada je riječ o ovom pitanju.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

Jović: Privlače pažnju političkim pričama i nerealnim zahtjevima

Zahtjev PDP-a za ukidanje cenzusa za dobijanje mjesečnog dodatka za djecu je politička priča i privlačenje pažnje, jer je činjenica da je Vlada Republike Srpske posljednjih godina mnogo uradila na poboljšanju sistema dječije zaštite, rekao je Srni direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Srpske Nedeljko Jović.

“Ovaj zahtjev je nerealan s obzirom na to da je Uduženje porodica sa četvoro i više djece prije više od dvije godine govorilo o tome, te smo sjeli i razgovarali i došli do saznanja da je to nemoguće i da su potrebni veliki iznosi da bi se to ostvarilo”, rekao je Jović.

Prema njegovim riječima, činjenice govore da su u posljednje dvije godine u sistemu dječije zaštite načinjeni veliki preokreti, te da je budžet Fonda sa 55 miliona KM danas povećan na iznos veći od 100 miliona KM.

On je napomenuo da je uvedeno novo pravo, materinski dodatak, pravo pronalitetnih naknada i ostala prava.

“Vlada Srpske mnogo radi na unapređenju zakonodavstva koje je majkama koje su zaposlene u realnom sektoru donijelo sigurnost”, naveo je Jović.

PDP je danas zatražio ukidanje materijalnog osnova za cenzus na dječiji dodatak jer se on negativno odražava na natalitet u Republici Srpskoj, a tim pravnika ove stranke priprema prijedlog novog zakona o dječijem dodatku u Srpskoj.

Navodeći da trenutno dodatak za drugo i četvrto dijete iznosi nešto manje od 40 KM, a za treće nešto manje od 80 KM, predsjednik Savjeta za demografiju PDP-a Olivera Nedić rekla je da je povećanje cenzusa za oko 10 KM ispod svakog dostojanstva, te navela da svako dijete u Srpskoj treba da dobije minimalno 100 KM.

(Srna)