Politika 27.12.2015.

PDP i NDP napustili sastanak

ČITANJE: 1 minuta
Zakon o radu
Predstavnici PDP-a i NDP-a napustili su večerašnji sastanak u Banjaluci predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade Republike Srpske i političkih partija iz Srpske, jer nisu saglasni da Prijedlog zakona o radu bude upućen u Narodnu skupštinu po hitnoj proceduri.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo kaže da je Vlada Srpske trebalo da prije navedenog zakona utvrdi set reformskih zakona, koje je najavila.

-Na taj način bi teret negativnih oderedaba u Prijedlogu zakona o radu podijelila sa radnicima u Srpskoj. Na današnji sastanak smo se odazvali da bismo uvažili sve socijalne partnere i bili konstruktivni- rekao je novinarima Brčkalo, koji smatra da će nakon ovog sastanka biti još veći jaz sindikalaca i poslodavaca, zbog predloženih amandmana.

On je napomenuo da se jedino u Narodnoj skupštini može raspravljati o Prijedlogu zakona o radu i da je nedopustivo da poslanici 36 časova prije početka zasjedanja ove institucije dobiju radni materijal.

U Banjaluci je u toku sastanak predstavnika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Vlade Srpske, klubova poslanika, poslaničkih grupa i samostalnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cilj sastanka, koji je inicirala Unija udruženja poslodavaca, jeste iznošenje stavova ove asocijacije o konkretnim rješenjima u Prijedlogu zakona o radu, razmatranje mogućnosti amandmanskog djelovanja radi kvalitetnijeg zakonskog teksta, ispunjenja preuzetih obaveza iz Reformske agende, te boljeg ambijenta za poslovanje u Srpskoj.

(Srna)