Politika 25.11.2020.

PDP: Izborna pravila se ne mogu mijenjati retroaktivno, SDS: Prekrajanje zakona udar na demokratiju

ČITANJE: 1 minuta

Kolegijum Predsjedništva PDP-a saopštio je danas da se izborna pravila ne mogu retroaktivno mijenjati i pozvao Savjet Evrope i OEBS da reaguju na najavljeno usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi.

“Izborna pravila ne smiju se retroaktivno mijenjati ukoliko nisu po bilo čijoj volji i zato pozivamo na razum, prihvatanje činjeničnog stanja i dalji sinhronizovan institucionalni rad koji bi bio u korist svake lokalne zajednice”, saopšteno je iz PDP.

Iz ove partije navode da će “imati snažan odgovor kao izraz demokratskih prava i volje građana”, ukoliko budu usvojene izmjene navedenog zakona.

PDP smatra da bi taj postupak bio “antiustavan i antidemokratski”, te “netransparentan, nelegitiman i usmjeren na urušavanje volje naroda koja se ogleda u rezultatima sprovedenih lokalnih izbora”.

“Demokratsku volju ispoštovati do kraja”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da su gradonačelnici Bijeljine i Banjaluke Ljubiša Petrović i Draško Stanivuković izabrani prema važećim zakonima Republike Srpske i BiH, odnosno da je to demokratska volja građana.

Šarović je napomenuo da Petrović i Stanivuković nisu u izbornoj kampanji nezakonito raspolagali javnim resursima, niti činili bilo kakve druge predizborne manipulacije, te da je njihova pobjeda ubjedljiva, uvjerljiva i da je najčistiji izraz slobodno iskazane volje građana, saopšteno je iz SDS-a.

“Prekrajanje zakona nakon izbora, koje je najavio SNSD, da bi razvlastio gradonačelnike izabrane od naroda i vlast dao ljudima kojima Bijeljinci i Banjalučani više ne vjeruju, udar je na demokratiju i njene osnovne principe“, rekao je Šarović.

Šarović je istakao da će SDS podržati građane u opravdanim zahtjevima da se njihova demokratska volja ispoštuje do kraja.

(Srna)

Oznake: PDP, SDS