Politika 06.12.2015.

PDP: Koncept preglasavanja može dovesti do tragičnih posljedica

ČITANJE: 1 minuta
pdp
Partija demokratskog progresa (PDP) čvrsto stoji iza dogovora srpskih političkih stranaka kada je riječ o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o praznicma u Republici Srpskoj, odnosno na stanovištu da koncept preglasavanja ili majorizacije samo može dovesti do tragičnih posljedica.

– Što više bude takvih odluka, biće manje BiH – rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Miroslav Brčkalo na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je potvrdio da će PDP tražiti hitno usvajanje izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, sa domaćim sudijama, gdje minimalno jedan sudija iz nekog konstitutivnog naroda mora glasati za neku odluku da bi ona bila legitimna i legalna.

Zvaničnici Srpske saglasili su se da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

(Agencije)