Politika 19.01.2022.

PDP KRITIKUJE DODIKA: Borenović o relacijama sa Šmitom, Vuković o Milanoviću kao partneru

ČITANJE: 3 minute

Kada o tebi loše kvalifikacije iznosi najveći politički konvertit i trgovac nacionalnim interesima, znači da si na pravom putu. Tako, kada jedan Milorad Dodik, koji je prodao i prodaje svaki gram nacionalnog dostojanstva za svoje političke interese naziva Jelenu Trivić izdajnikom, znači da je ona i veći patriota nego što se može i zamisliti.

Poručio je predsjednik PDP Branislav Borenović i upitao Dodika “sa kojim Kristijanom Šmitom misli da se ne treba razgovarati”, saopštila je ova partija.

– Sa onim običnim „njemačkim turistom“ koji je prilikom posjete Banjaluci dobio pratnju MUP Republike Srpske? Misli li na istog Šmita sa kojim su razgovarali Njegova svetost patrijarh Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić? Da li Dodik misli na Šmita koji može riješiti nametnuti Inckov zakon i koji je izrazio spremnost da radi na rješavanju tog pitanja? Neće da razgovara sa istim Kristijanom Šmitom sa kojim svakodnevno komunicira posredstvom svojih saradnika – rekao je Borenović.

Dodao je da je Dodik navikao da javno pravi “navodne konflikte, a tajno, iza scene, samo mulja”.

– Normalno je razgovarati sa svima koji eventualno mogu biti dio rješenja. Znam da ne voliš razgovarati o rješenjima, nego samo o konfliktima, o pravljenju problema, kao što si onomad posebno volio razgovore sa Pedijem Ešdaunom i Grejm Dejom, kada je trebalo otimati prava Republike Srpske i praviti spiskove za odstrel srpskih kadrova iz SDS i PDP koje ste zajedno ne samo smijenjivali sa pozicija, nego im i otimali sva prava – poručio je Borenović Dodiku.

Vuković: Agent hrvatskih interesa

Pali smo na niske grane kada je Republika Srpska, pod vođstvom SNSD i Dodika, dočekala da nam se saveznici u svijetu broje na prste jedne ruke, a jedan od tih navodnih prijatelja je, ni manje, ni više nego hrvatski predsjednik Zoran Milanović, rekao je zamjenik predsjednika PDP Nenad Vuković.

Vuković kaže da ne treba odbijati otvorene ruke prijateljstva, ali da uvijek treba paziti ko je pruža i šta su mu motivi, saopštila je ova partija.

– Kako smo došli do toga da Dodik u naše ime druguje sa nekim ko je Srbe nazvao šakom jada? Nekim ko je za predsjednika Srbije rekao da „besposlen pop i jariće krsti“? Zar nama prijatelj i saveznik da bude osoba koja govori da će se lično založiti da sve članice Evropske unije priznaju tzv. Kosovo? Šta reći o nekome ko o najsvirepijim ustaškim zločinim počinjenim prema Srbima u Jasenovcu kaže da se Srbi ubijani jer su pružali otpor, pa su tretirani kao neprijatelji? Zar naše interese da brani neko ko govori da Srbe tokom „Oluje“ nije protjerala Hrvatska, nego Beograd i slavi to etničko čišćenje – pita Vuković.

On kaže da se Dodik ne može više pravdati riječima da je mlad i naivan, jer mora biti potpuno svjestan šta stoji iza Milanovićeve trenutne podrške njegovim politikama, dodajući da višegodišnja politika savezništva SNSD sa Hrvatima ništa dobro nije donijela Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, te da je to taktički promašaj od koga će korist izvući isključivo hrvatski narod u BiH.

– Iza svega stoji vraćanje usloga za prethodno agitovanje za hrvatske interese, poput Pelješkog mosta. Stoji zalaganje za treći entitet, koji može samo oslabiti poziciju Republike Srpske. I stoji potrebna podrška hrvatskim zahtjevima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Jasno je, nije nama Milanović odjednom postao prijatelj, nego je Dodik bio i ostao agent hrvatskih interesa – zaključuje Vuković.

(SB)

Oznake: PDP