Politika 02.08.2018.

PDP: Nečuveno je izdvojiti je 22 miliona KM za IZIS, sistem koji dijelom već funkcioniše u RS

U današnjem saopštenju, Partija demokratskog progresa ukazuje na činjenicu da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske 10. jula donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku Integrisanog informacionog sistema (IZIS) u zdravstvu, kojom se ugovor u vrijednosti od 22.980.810 KM dodjeljuje grupi ponuđača “MMSCode” d.o.o. Banja Luka, “Lanaco” d.o.o. Banja Luka i “Ericsson Nikola Tesla” d.d. Zagreb.

“O nabavci ovog sistema niko prije ove odluke nije bio obaviješten, a stručna javnost je jednoglasna da se radi o prenaduvanim ciframa za nešto što je već u određenoj mjeri u upotrebi u zdravstvu Republike Srpske”, ističu u PDP-u.

Poslanik u NSRS i predsjednik Savjeta za zdravstvo Partije demokratskog progresa Milan Švraka izjavio je da je “ovaj slučaj samo jedan u moru primjera kako se zdravstvo Republike Srpske koristi kao izvor lakih para za određene osobe i firme bliske vlasti.”

“Nečuveno je dati 22 miliona za sistem koji već u nekoj mjeri funkcioniše kod nas! To se graniči sa krađom”, izjavio je Švraka.

On je dodao:

“Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj već ima temeljne komponente informatizacije zdravstva, kao što su vođenje elektronske knjižice i izdavanja elektronskog recepta. Za to je izdvojeno preko šest miliona KM, i sad nam poturaju ispod stola nešto što košta 22 miliona.“

On tvrdi da su zemlje u okruženju, prije svih Srbija, ovakve sisteme plaćale ispod pet miliona KM, i da su stručnjaci u RS mogli samo prepisati sistem koji postoji tamo.

“Kad to pogledamo, niko ne treba biti posebno inteligentan da shvati da se ovdje radi o klasičnom namještenom tenderu sa ciljem da se iz zdravstva izvuku milioni, koji će poslije završiti ko zna gdje”, zaključio je Švraka.

(opcija.net)