Politika 10.01.2019.

PDP: Nedopustive prijetnje urednici BHT-a Svjetlani Topalić zbog čestitke za Dan RS

ČITANJE: 2 minute

Partija demokratskog progresa /PDP/ poziva nadležne organe da ispitaju prijetnje po bezbjednost i život upućene uredniku BHT-a Svjetlani Topalić nakon što je na svom “Tviter” profilu čestitala 9. januar – Dan Republike Srpske.

Portparol PDP-a Anja Petrović rekla je da su riječi upućene Topalićevoj nedopustive i ispod svakog civilizacijskog nivoa.

“Pozivam i druge političke subjekte i civilne organizacije, kako iz Srpske, tako i iz Federacije BiH, da pruže podršku Svjetlani Topalić i osude ovaj čin”, istakla je Petrovićeva.

Svako izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, što je slučaj u komentarima upućenim Topalićevoj, kažnjivo je Krivičnim zakonom BiH, saopšteno je iz PDP-a, iz kojeg pozivaju nadležne organe da zaštite Topalićevu.

Objavu Topalićeve koja je na “Tviteru” napisala “Srećan ti rođendan, Republiko” osudili su federalni mediji, nazivajući to “skandaloznim činom”.

“Hoćete opet?”

Urednica i producentica BHT 1 Svjetlana Topalić objavila je na svom Twitter profilu čestitku povodom neustavnog dana RS riječima: “Srećan ti rođendan, republiko”.

Ubrzo nakon toga, ona je objavila novi twit koji je glasio: “Za sve vas koji imate vremena da rovite po mom profilu i mislite da ste otkrili toplu vodu, poruka: bolje vam je da nešto konstruktivno radite, a ne da zovete novinare i cičite zbog mojih tvitova”.

A sinoć je ponovila “Hoćete opet: srećan ti rođendan, republiko”. Tako je državni javni servis ponovo postao tema u negativnom svjetlu, a nakon što se urednik informativnog programa Marko Radoja našao na udaru kritika jer se ljetos u javnosti pojavila informacija da je voditeljima informativnog programa ovog javnog servisa zabranio da tokom informativnih emisija 11. jula nose “cvijet Srebrenice”.

I Pejka Medić na udaru

Svjetlana Topalić, novinarka i urednica na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT), na svom Twitter nalogu čestitala je dan Republike Srpske riječima „Srećan ti rođendan, Republiko“, no odmah iza nje još jedna uposlenica je čestitala neustavni dana RS.

Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić je na svom Facebook nalogu napisala.

– Srećan ti rođendan, Republiko – i dodala tri srca.

Osim upućenih čestitki toga, sve vrijeme tokom jučerašnjih objavljivanja priloga iz Banje Luke, s obilježavanja neustavnog dana RS, novinari su tokom izvještavanja govorili – dan RS, bez riječi – neustavni, što je izazvalo brojne reakcije u BiH.

(Srna/Klix/Oslobođenje)