PDP: Nedopustive prijetnje urednici BHT-a Svjetlani Topalić zbog čestitke za Dan RS

Partija demokratskog progresa /PDP/ poziva nadležne organe da ispitaju prijetnje po bezbjednost i život upućene uredniku BHT-a Svjetlani Topalić nakon što je na svom “Tviter” profilu čestitala 9. januar – Dan Republike Srpske.

Portparol PDP-a Anja Petrović rekla je da su riječi upućene Topalićevoj nedopustive i ispod svakog civilizacijskog nivoa.

“Pozivam i druge političke subjekte i civilne organizacije, kako iz Srpske, tako i iz Federacije BiH, da pruže podršku Svjetlani Topalić i osude ovaj čin”, istakla je Petrovićeva.

Svako izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, što je slučaj u komentarima upućenim Topalićevoj, kažnjivo je Krivičnim zakonom BiH, saopšteno je iz PDP-a, iz kojeg pozivaju nadležne organe da zaštite Topalićevu.

Objavu Topalićeve koja je na “Tviteru” napisala “Srećan ti rođendan, Republiko” osudili su federalni mediji, nazivajući to “skandaloznim činom”.

“Hoćete opet?”

Urednica i producentica BHT 1 Svjetlana Topalić objavila je na svom Twitter profilu čestitku povodom neustavnog dana RS riječima: “Srećan ti rođendan, republiko”.

Ubrzo nakon toga, ona je objavila novi twit koji je glasio: “Za sve vas koji imate vremena da rovite po mom profilu i mislite da ste otkrili toplu vodu, poruka: bolje vam je da nešto konstruktivno radite, a ne da zovete novinare i cičite zbog mojih tvitova”.

A sinoć je ponovila “Hoćete opet: srećan ti rođendan, republiko”. Tako je državni javni servis ponovo postao tema u negativnom svjetlu, a nakon što se urednik informativnog programa Marko Radoja našao na udaru kritika jer se ljetos u javnosti pojavila informacija da je voditeljima informativnog programa ovog javnog servisa zabranio da tokom informativnih emisija 11. jula nose “cvijet Srebrenice”.

I Pejka Medić na udaru

Svjetlana Topalić, novinarka i urednica na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT), na svom Twitter nalogu čestitala je dan Republike Srpske riječima „Srećan ti rođendan, Republiko“, no odmah iza nje još jedna uposlenica je čestitala neustavni dana RS.

Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić je na svom Facebook nalogu napisala.

– Srećan ti rođendan, Republiko – i dodala tri srca.

Osim upućenih čestitki toga, sve vrijeme tokom jučerašnjih objavljivanja priloga iz Banje Luke, s obilježavanja neustavnog dana RS, novinari su tokom izvještavanja govorili – dan RS, bez riječi – neustavni, što je izazvalo brojne reakcije u BiH.

(Srna/Klix/Oslobođenje)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je