Politika 15.06.2021.

PDP: Odluka PD BiH da obaveže Savjet ministara na odustajanje od zgrade za UIO značajna pobjeda

ČITANJE: 2 minute

Inicijativa poslanika PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislava Borenovića i Mire Pekić, kojom se obavezuje Savjet ministara BiH da najkasnije u roku od 7 dana od dana usvajanja ove inicijative donese odluku kojom nalaže Upravi za indirektno oporezivanje da poništi postupak javne nabavke koju je objavila Uprava za indirektno oporezivanje za kupovinu postojećeg poslovnog objekta u Banjaluci za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji i Regionalnom centru u Banjoj Luci, usvojena je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma. Savjet ministara je obavezan i da dostavi detaljnu informaciju o ovoj javnoj nabavci PD PS BiH, saopšteno je iz PDP-a.

Borenović kaže da je ovo značajna pobjeda nad pokušajem da se sprovede još jedna kontroverzna javna nabavka:

„Do sada su propala tri pokušaja da se kupi zgrada u okviru predviđenih 37,9 miliona KM, da bi sada bio raspisan četvrti javni poziv i prihvaćena ponuda jednog jedinog ponuđača za nevjerovatnih 98,5 miliona KM sa PDV-om. Očigledno je da se radi o još jednom pokušaju pljačke i stavljanja novca u džepove tajkuna bliskih vlasti. Dovoljan broj poslanika je prepoznao našu inicijativu kao korisnu, dok je, očekivano, SNSD po već ustaljenoj matrici štitio interes kuma svog lidera i istu nije podržao“, rekao je Borenović.

Mira Pekić kaže da je nevjerovatno da UIO od 2013. godine nije registrovala niti jedan objekat koji bi mogao zadovoljiti potrebe smještaja zaposlenih:

„Nakon devet godina se ispostavilo da samo zgrada koja košta blizu 100 miliona KM zadovoljava njihove potrebe, što je nama potpuno neprihvatljivo, posebno kada se uzme u obzir da je ovo krizna godina u kojoj još ni budžet nije usvojen. Podnošenjem ove inicijative i dobijanjem podrške za istu, uspjeli smo da sačuvamo preko 60 miliona KM novca građana“, zaključuje Pekić.

(SB)