Vijesti 12.02.2019.

PDP podnosi krivične prijave protiv osoba koje smatraju odgovornim za aferu “pelene”

ČITANJE: 2 minute

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS podnijeće niz krivičnih prijava Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv osoba koje smatraju odgovornim za aferu “pelene”, najavili su danas poslanici ove stranke Draško Stanivuković i Gordana Vidović. 

Ovaj klub je danas uputio i poslaničko pitanje NSRS tražeći niz odgovora oko slučaja “pelene”.

Stanivuković je kazao novinarima u pauzi zasjedanja NSRS da će tražiti od tužilaštva da istraži osobe koje su omogućile preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS da se sporne pelene nađu u apotekama širom Srpske.

– Dižemo ovaj slučaj na viši nivo podnošenjem krivičnih prijava, te predajom ovog slučaja tužilaštvu i poslaničkim pitanjem u ime Kluba PDP. Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić je kazao da nije on taj koji je odgovoran za kvalitet roba. Pozivam ga da pročita rečenicu i izjavu koju je potpisao u dokumentu pod nazivom: “Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača”, a gdje se kaže da su uzorci pelena testirani o čemu je sačinjen zapisnik 27.09.2018. godine- navodi Stanivuković. On je zatražio da se javno odgovori ko je testirao robne uzorke, u kom periodu i ko su članovi te komisije.

Poslanici PDP traže odgovor i na pitanje na osnovu kog pravilnika je poslan dopis svim apotekama u RS u kojem se obećava povrat novca samo u slučaju ako se budu uzimale “lardž” pelene za odrasle ljude.

– Tražimo da se stari pravilnik vrati, a koji omogućava izbor građanima da uzmu pelene koje im odgovaraju. Javno smo postavili pitanje i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću da li za ovu aferu zna ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, te šta on kaže za novi pravilnik koji je propisao da građani mogu uzeti samo jedne pelene. Takođe, zahtjevamo da se firmi “Eko piramida” zabrani rad dok se sve ne ispita- naveo Stanivuković u ime Kluba poslanika PDP.

(Srpskainfo)