Vijesti 26.07.2020.

PDP: Povećati stepen bezbjednosti pružnih prelaza

ČITANJE: 2 minute

Iz Gradskog odbora PDP-a Banja Luka pozvali su na današnjoj pres konferenciji nadležne da hitno počnu sa povećanjem stepena bezbjednosti pružnih prelaza u ovome gradu.

Članovi Gradskog odbora ostavili su i poruke na pružnim prelazima.

Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka Dragan Milanović podsjedtio je da je Gradski odbor pokretao više puta ovu inicijativu, ali da konkretne reakcije odgovornih nije bilo.

“Više od pola godine od nesreće u Zalužanima nije urađeno ništa, niti na mjestu gdje je izgubljen jedan mladi život, niti na druga dva kritična prelaza u tome naselju. Gradonačelnika i Gradsku upravu molimo da se ne izvlače na nadležnosti. Mi smatramo da Grad ima obavezu da pomogne svojim građanima, naročito kada su im životi ugroženi”, rekao je Milanović.

Predsjednik Mladih PDP-a Banja Luka i član Savjeta za saobraćaj Ivan Begić rekao je da u Banjaluci ima svega 29 pružnih prelaza:

“Za svega 29 pružnih prelaza, koliko ih je u Banjaluci, obilježavanje svjetlosnom signalizacijom bi bilo osam do deset hiljada po prelazu, što bi iznosilo oko 250.000 maraka. Toliko je građane Banjaluke koštao nepotrebno treći potpredsjednik Skupštine grada. Dakle, za nepotrebnog funkcionera smo mogli imati siguran sve i jedan pružni prelaz u gradu”, zaključuje Begić.

Advokat Smiljana Moravac – Babić kaže da je prije jedanaest godina donesena Odluka o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banja Luka:

“Ova Odluka je nažalost mrtvo slovo na papiru. Ova Odluka se skoro pa ne primjenjuje, jer oni koji su nadležni, Odjeljenje za saobraćaj, koje ima obavezu da vodi brigu i o opremi na putevima, pružnim prelazima i slično to ne radi, ili ne radi u mjeri u kojoj bi to trebalo”, zaključila je Moravac-Babić.

(SB/banjaluka.net)