Politika 22.09.2015.

PDP protiv referenduma: Pogrešan način rješavanja problema

ČITANJE: 1 minuta
Član Predsjedništva PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je danas da postoje problemi u pravosuđu u BiH, ali da referendum nije način da se oni rješavaju.

Brčkalo je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da su sve stranke u Republici Srpskoj nezadovoljne radom pravosudnih institucija u BiH, ali da treba dati šansu strukturalnom dijalogu o pravosuđu, koji je pokrenut u Briselu.

“Još se hapse Srbi i optužuju za ratne zločine, a nijedan visoki bošnjački političar ili iz vojnog vrha, poput Jovana Divjaka i Ejupa Ganića, nisu odgovorali za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Sarajevu”, naglasio je Brčkalo.

On je ponovio da PDP smatra da u Republici Srpskoj neće biti sproveden referendum o pravosuđu BiH i da je samo riječ o, kako tvrdi, političkoj priči.

“Da to nije politička priča referendum bi se davno dogodio i velikom većinom srpsko stanovništvo bilo bi protiv nametnutih odluka i protiv rada Suda i Tužilaštva”, rekao je Brčkalo, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je kao “diplomatski skandal” ocijenio jučerašnju posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Austriji, jer nije, kako je prethodno najavljeno, razgovarao sa prvim predsjednikom Nacionalnog vijeća parlamenta te države, već sa trećim. Brčkalo smatra da je predsjednik Srpske time obmanuo javnost.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je juče u Beču sa jednim od tri člana Nacionalnog vijeća koje predsjedava Parlamentom Austrije Norbertom Hoferom.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik