Politika 03.03.2016.

PDP: Sramno uništavanje „Banjalučke mljekare“

ČITANJE: 3 minute
mljekara
Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja, navodi PDP.

Ko će odgovarati za uništavanje „Banjalučke mljekare“? Priča o privatizaciji, a zatim i totalnom uništavanju banjalučkog brenda koji je tradiciju gradio od 1956. godine jedna je od najsramnijih priča vezanih za ovu vlast.

Krajem 2004. godine ovo preduzeće je privatizovano. Državni kapital od 66 odsto je prodan subotičkoj “Mlekari” za 500.000 KM, uz obavezu ulaganja od 13 miliona KM, povećavanje proizvodnje, zadržavanje radnika i pretežne djelatnosti. Obaveza Vlade Republike Srpske je bila da otpiše, odnosno konvertuje dug “Mljekare” u akcije, što je tokom 2007. godine i učinjeno.

Većinski vlasnik je nakon privatizacije značajno smanjio otkup mlijeka od domaćih kooperanata, a istovremeno počeo sa uvozom mlijeka iz beogradskog “Imleka”, navodi PDP u svom saopštenju.

Da stvar bude apsurdnija, vlasnik “Imleka” je isti kao i vlasnik subotičke “Mlekare” – “Danube Foods Group”. Ovakva poslovna politika banjalučke “Mljekare” izazvala je velike gubitke kod kooperanata, koji su do tada snabdijevali “Mljekaru” sirovim mlijekom. Umjesto obaveze investiranja, većinski vlasnik je krajem 2006. godine kupio “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, mljekaru s najvećim tržišnim udjelom u BiH.

Partija demokratskog progresa u svom saopštenju dodaje da je nakon toga većinski vlasnik zahtijevao od Vlade Republike Srpske da mu se prizna akvizicija dubičkog “Mlijekoprodukta” i da se banjalučka “Mljekara” izmjesti u Lijevče polje. Vlada Srpske prvi zahtjev nije prihvatila, ali drugi jeste.

Rezultati poslovanja banjalučke “Mljekare” u postprivatizacionom periodu bili su katastrofalni. Od 2004. godine do 2010. godine akumulirano je 12 miliona KM gubitaka, što zajedno s ranijih osam miliona KM na kraju 2010. godine iznosi 20 miliona KM ukupnog gubitka. Akumulirani gubitak na kraju 2014. godine iznosio je 24.112.831 KM.

U polugodišnjem finansijskom izvještaju za ovu godinu taj gubitak je povećan za 437.339 KM. Drugim riječima, akumulirani gubitak “Mljekare” na kraju juna ove godine iznosi 24.550.170 KM. Prihod “Mljekare” je u 2004. godini bio 5,5 miliona KM, a u 2010. godini tek 500.000 maraka, navodi PDP.

“Mljekara” je u septembru 2010. godine otvorila novi pogon i distributivni centar u Aleksandrovcu. Najavljena je proizvodnja od 50 tona mlijeka dnevno i zapošljavanje 40 radnika. Pola godine kasnije svi radnici su otpušteni, a proizvodnja je ugašena. Mljekara je preseljena u područje sa neriješenim pitanjem otpadnih voda.

U “Mljekari” je prije privatizacije radilo 200 radnika, a nakon nje u ovoj fabrici ostalo je svega njih 30. Da stvar bude gora, “Mljekara” je nedugo nakon privatizacije propala i danas u njoj ne radi nijedan radnik, a mnogi od njih do danas nisu našli posao, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu je grad Banjaluka regulacionim planom predvidio na lokaciji sjedišta “Mljekare” izgradnju “modernog hotelsko-kongresnog centra sa svim savremenim sadržajima i kompatibilnim funkcijama, ističe PDP i dodaje:

Za sramnu privatizaciju „Banjalučke mljekare“ neko mora da odgovara.

(BN)