Biznis 12.07.2021.

PDV za pošiljke koje idu u EU može platiti prodavac ili kupac robe

ČITANJE: 2 minute

Za robu čija vrijednost ne prelazi 22 eura od 1. jula, prema odluci Evropske unije, ponovo se plaća porez na dodanu vrijednost (PDV). Odluka je ovo koja se odnosi na komercijalnu robu sadržanu u poštanskim pošiljkama, a koja iz BiH ide u zemlje EU.

Zemlja odredišta, pojasnili su za Klix.ba iz BH Pošte, zaračunavat će PDV primaocu pošiljke po stopi PDV-a koja se primjenjuje u državi članici EU u koju roba ide, piše Klix.

“Za sve osobe koje vrše internetsku prodaju robe koja će biti izvezena na carinsko područje EU, postoji mogućnost korištenja posebnog postupka za prijavu i plaćanje PDV-a unaprijed IOSS (Import One Stop Shop). IOSS omogućava prodavcima koji prodaju robu i šalju je u zemlje EU u poštanskim pošiljkama, da plaćaju PDV odmah nakon prodaje robe, kako bi primalac bio oslobođen obaveze plaćanja PDV-a”, kazali su iz BH Pošte.

Kupcima, poreskim obveznicima u BiH, koji se prijave za primjenu IOSS postupka (i dobiju za to PDV IOSS broj), već prilikom prodaje robe na daljinu će biti zaračunat PDV.

“Prodavac koji vrši prodaju robe na daljinu i koji želi koristiti ovaj postupak dužan je prije početka o tome obavijestiti nadležno poresko tijelo u nekoj od članica EU, koje će dodijeliti prodavcu ili njegovom posredniku jedinstveni identifikacioni PDV broj koji će se koristiti isključivo u svrhu tih postupaka”, kažu iz BH Pošte.

Plaćanju će biti podložne sve međunarodne pošiljke koje sadrže komercijalnu robu, a koje se šalju u EU, bez obzira na njihovu vrijednost. To znači da više nema izuzeća za uvezenu robu u vrijednosti do 22 eura.

“Izuzetak plaćanja PDV-a je kada fizička osoba šalje drugoj fizičkoj osobi poštansku pošiljku koja je označena kao poklon, što mora biti navedeno i u carinskoj deklaraciji koja se otprema uz poštansku pošiljku”, dodali su.

Kada je riječ o uvozu robe u našu zemlju, iz BH Pošte su istakli kako se carinska procedura uvoza svih vrsta robe obavlja u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima. Plaćanja uvoznih dažbina, prema ovom zakonu, oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini.