Pedofili ne mogu mijenjati ni ime ni prezime u Republici Srpskoj

Promjena imena ili prezimena, ili pak oboje, neće biti odobreno licima upisanim u poseban registar pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

To se, između ostalog, navodi u Zakonu o ličnom imenu, koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske i već je stupio na snagu.

Iz Ombudsmana za djecu RS podsjećaju da je spomenuti registar jedna od mjera koje mogu doprinijeti boljoj zaštiti djece od lica koja su već počinila krivična djela seksualnog zlostavljanja, odnosno zaštiti djece i njihove sigurnosti kroz smanjenje povratnika među počiniocima ovih dijela. Cilj registra je, podsjećaju, da ova lica budu pod stalnim nadzorom nadležnih institucija.

“Zbog toga su za ova lica zakonom jasno postavljene određene obaveze i ograničenja – redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, obaveza obavještavanja o svakom putovanju izvan mjesta stanovanja, zabrana približavanja objektima u kojima borave djece, pa i nemogućnost promjene imena i prezimena”, kaže za “Nezavisne novine” Vesna Popović, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Ombudsmana za djecu RS.

Promjena imena ili prezimena, ili pak oboje, zabranjena je i onima protiv kojih se vodi krivični postupak.

“Neće se odobriti promjena imena i prezimena, ili samo imena, ili samo prezimena, ni licu koje je osuđeno za krivično djelo dok kazna ne bude izvršena odnosno dok traju pravne posljedice osude”, ističe se u Zakonu o ličnom imenu.

Identitet ne mogu promijeniti ni lica za kojim je raspisana međunarodna potjernica, ali ni oni za koje se utvrdi da su zahtjev podnijeli radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obaveza, kao što su izdržavanje, te poreske i druge obaveze.

Zanimljiv je, svakako, i član zakona kojim su tretirana imena koja, recimo, nose filmski likovi.

“Pravo na slobodno određivanje ili promjenu imena neće biti odobreno licu ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih lica, zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti, ili ako predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima”, navodi se u ovom zakonu.

Interesanto je i da je, ako se promjena ličnog imena traži za maloljetno lice koje ima više od deset godina, potreban njegov pristanak.

U zakonu je navedeno da se ime i/ili prezime maloljetnog lica može promijeniti na zahtjev roditelja, usvojilaca ili na zahtjev staratelja uz saglasnost nadležnog organa starateljstva.

“Ako se roditelji ili usvojioci ne mogu sporazumjeti o promjeni ličnog imena maloljetnog lica, ime će biti promijenjeno na zahtjev jednog roditelja ili usvojioca, uz saglasnost organa starateljstva grada, odnosno opštine gdje se zahtjev za promjenu ličnog imena podnosi”, ističe se u ovom zakonu.

Pri rođenju, ime djeteta roditelji odlučuju sporazumno, s tim što dijete može dobiti prezime jednog ili oba roditelja.

“Ako se roditelji nisu sporazumjeli o ličnom imenu djeteta, ime određuje nadležni organ starateljstva”, navedeno je u Zakonu o ličnom imenu.

Poznato je da se prilikom zaključenja braka bračni supružnici mogu dogovoriti u vezi sa prezimenima. Međutim, ako dođe do razvoda…

“Bračni supružnik koji je prilikom zaključenja braka promijenio prezime može, izjavom, nakon prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije zaključenja braka u roku od godinu dana od dana prestanka braka”, stoji u ovom zakonu.

Ako se to lice, nakon razvoda, u roku od godinu dana ne izjasni  o prezimenu kojim će se koristiti, vraćanje prezimena koje je imalo prije braka vrši se u postupku promjene ličnog imena.

Nakon promjene pola lice može promijeniti ime i prezime, ili samo jedno od to dvoje.

O toj promjeni nadležni organ jedinice lokalne samouprave odlučuje u istom postupku koji je pokrenut radi upisa činjenice promjene pola lica u matičnu knjigu rođenih.

(Nezavisne)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za