Pedofili ne mogu mijenjati ni ime ni prezime u Republici Srpskoj

Promjena imena ili prezimena, ili pak oboje, neće biti odobreno licima upisanim u poseban registar pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

To se, između ostalog, navodi u Zakonu o ličnom imenu, koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske i već je stupio na snagu.

Iz Ombudsmana za djecu RS podsjećaju da je spomenuti registar jedna od mjera koje mogu doprinijeti boljoj zaštiti djece od lica koja su već počinila krivična djela seksualnog zlostavljanja, odnosno zaštiti djece i njihove sigurnosti kroz smanjenje povratnika među počiniocima ovih dijela. Cilj registra je, podsjećaju, da ova lica budu pod stalnim nadzorom nadležnih institucija.

“Zbog toga su za ova lica zakonom jasno postavljene određene obaveze i ograničenja – redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, obaveza obavještavanja o svakom putovanju izvan mjesta stanovanja, zabrana približavanja objektima u kojima borave djece, pa i nemogućnost promjene imena i prezimena”, kaže za “Nezavisne novine” Vesna Popović, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Ombudsmana za djecu RS.

Promjena imena ili prezimena, ili pak oboje, zabranjena je i onima protiv kojih se vodi krivični postupak.

“Neće se odobriti promjena imena i prezimena, ili samo imena, ili samo prezimena, ni licu koje je osuđeno za krivično djelo dok kazna ne bude izvršena odnosno dok traju pravne posljedice osude”, ističe se u Zakonu o ličnom imenu.

Identitet ne mogu promijeniti ni lica za kojim je raspisana međunarodna potjernica, ali ni oni za koje se utvrdi da su zahtjev podnijeli radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obaveza, kao što su izdržavanje, te poreske i druge obaveze.

Zanimljiv je, svakako, i član zakona kojim su tretirana imena koja, recimo, nose filmski likovi.

“Pravo na slobodno određivanje ili promjenu imena neće biti odobreno licu ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih lica, zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti, ili ako predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima”, navodi se u ovom zakonu.

Interesanto je i da je, ako se promjena ličnog imena traži za maloljetno lice koje ima više od deset godina, potreban njegov pristanak.

U zakonu je navedeno da se ime i/ili prezime maloljetnog lica može promijeniti na zahtjev roditelja, usvojilaca ili na zahtjev staratelja uz saglasnost nadležnog organa starateljstva.

“Ako se roditelji ili usvojioci ne mogu sporazumjeti o promjeni ličnog imena maloljetnog lica, ime će biti promijenjeno na zahtjev jednog roditelja ili usvojioca, uz saglasnost organa starateljstva grada, odnosno opštine gdje se zahtjev za promjenu ličnog imena podnosi”, ističe se u ovom zakonu.

Pri rođenju, ime djeteta roditelji odlučuju sporazumno, s tim što dijete može dobiti prezime jednog ili oba roditelja.

“Ako se roditelji nisu sporazumjeli o ličnom imenu djeteta, ime određuje nadležni organ starateljstva”, navedeno je u Zakonu o ličnom imenu.

Poznato je da se prilikom zaključenja braka bračni supružnici mogu dogovoriti u vezi sa prezimenima. Međutim, ako dođe do razvoda…

“Bračni supružnik koji je prilikom zaključenja braka promijenio prezime može, izjavom, nakon prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije zaključenja braka u roku od godinu dana od dana prestanka braka”, stoji u ovom zakonu.

Ako se to lice, nakon razvoda, u roku od godinu dana ne izjasni  o prezimenu kojim će se koristiti, vraćanje prezimena koje je imalo prije braka vrši se u postupku promjene ličnog imena.

Nakon promjene pola lice može promijeniti ime i prezime, ili samo jedno od to dvoje.

O toj promjeni nadležni organ jedinice lokalne samouprave odlučuje u istom postupku koji je pokrenut radi upisa činjenice promjene pola lica u matičnu knjigu rođenih.

(Nezavisne)

CVIJANOVIĆ: Treba ući u konstruktivnu reformu pravosuđa, a ne baviti se stereotipima

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući saopštenje PIK-a rekla je da su to stereotipi i da se osvrću i na pitanja koja nisu bila predmet ni zaključaka Narodne skupštine ni diskusija koje su se tamo čule. – Potrebno je da se iz tih stereotipa izađe i donesu konstruktivna riješenja a to prvenstveno znači da treba

DODIK: Žao mi je što se konstruktivan sastanak pretvorio u prijetnju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske. – Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja

DOBRE VIJESTI ZA ZAJEDNICE ETAŽNIH VLASNIKA Do novog krova uz novac iz gradske kase

Pored novčane pomoći koju izdvaja za sanaciju fasada, Grad Banjaluka u idućoj godini planira da učestvuje u obnovi krovova pojedinih stambenih zgrada tako što će sufinansirati dio radova.  Godinama se kroz budžet grada izdvajaju određena sredstva za sufinansiranje sanacije fasada, koja se raspodjeljuju putem javnog poziva na koji mogu konkuristati Zajednice etažnih vlasnika (ZEV). Zbog

SVEČANOST: Obilježen 43. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište u 43 godine postojanja imalo 91 premijeru i više od 400.000 gledalaca, što potvrđuje njihov kvalitet i uspješan rad. “Za razvoj alternativne pozorišne scene u Srpskoj ovo pozorište je izuzetno važno i Ministarstvo kontinuirano podržava njihov rad”, poručila je Đakovićeva.

NASTUP SA GOSTIMA: Akustični koncert “Balkan Expressa” 3. marta u Banskom dvoru

Banjalučki rokenrol sastav “Balkan Express” najavio je akustični koncert koji će održati u Banskom dvoru u Banjaluci 3. marta. Muzičari jednog od najslavnijih bendova iz grada na Vrbasu su istakli da je u pripremi autorski repertoar, ali u izmijenjenim aranžmanima, prilagođen akustičnim instrumentima. “Prije 12 godina smo imali svoj prvi unplugged koncert na istom mjestu,

Džaferović i Komšić pozvali Đukanovića da 2. i 3. marta dođe u BiH, Dodik se pozvao na vitalni interes

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. Za posjetu crnogorskog predsjednika glasali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv. Dodik

ELEKTROKRAJINA: Muškarac pištoljem napao dvojicu radnika koji su došli da mu isključe struju zbog duga

Jedno lice napalo je danas pištoljem dvojicu terenskih radnika “Elektrokrajine” prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka u Banjaluci, a oni tom prilikom nisu povrijeđeni, saopšteno je iz “Elektrokrajine”. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka koja je uhapsila napadača i kod njega pronašla oružje, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se dodaje da se napad na radnike