Svijet 24.10.2022.

Pelosi: Hrvatska je ključni američki saveznik

ČITANJE: 2 minute

Uoči dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Zagreb, gdje sudjeluje na summitu Međunarodne krimske platforme, njen je ured objavio saopštenje u kojem se još jednom osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, te ističe važnost skupa u Hrvatskoj, piše HRT.

– Privilegija je pridružiti se našim evropskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo izrazili neupitnu solidarnost s ukrajinskim narodom. Vladimir Putin vodi neizazvan, sveobuhvatan napad na Ukrajinu, od okupacije Krima i pokušaja pripajanja dodatnog teritorija, do njegovih očajničkih napada na civile i civilnu infrastrukturu. Ove sedmice Amerika se pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo potvrdili obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i držati Rusiju odgovornom, sve dok Ukrajina ne izbori pobjedu, poruka je Nensi Pelosi.

Predsjednica Zastupničkog doma održaće i bilateralne sastanke na visokom nivou s hrvatskim i ukrajinskim dužnosnicima. Na Samitu će sudjelovati i zastupnik Gerry Connolly, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

– Radeći istorijskom brzinom, snagom i jedinstvom, Sjedinjene Američke Države i saveznici Rusiji su nametnuli razorne sankcije, a Ukrajini isporučili pomoć koja je promijenila igru. Naša čvrsta solidarnost s herojima Ukrajine do sada je bila odlučujuća, a biće još važnija kako se približava zima, stoji u saopštenju predsjednice Zastupničkog doma koja zaključuje kako je Hrvatska ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, a dolazak u Zagreb produbit će vezu između dviju država.

U ime američke vlade, Pelosi je zahvalila predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku ukrajinskog parlamenta Ruslanu Stefančuku, kao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom što su okupili čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokratija na tako važnom skupu u pravom trenutku.

E.M.

Oznake: Nensi Pelosi