Region 24.10.2022.

Pelosi na samitu Krimske platforme u Zagrebu, sastala se sa Plenkovićem, ali ne i sa Milanovićem

ČITANJE: 4 minute

U Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme. Zbog njegovog održavanja očekuje se dolazak velikog broja gostiju. Među njima je i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, kao i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

Okupit će se 53 delegacije iz 42 države i pet međunarodnih organizacija.

Pelosi se sastala se premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandokovićem.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi zahvalila je Hrvatskoj što koristi svoje iskustvo da podrži Ukrajinu, a njezin hrvatski kolega Gordan Jandroković dodao je da će se “učiniti sve da Rusija bude poražena”.

Pelosi je podsjetila da je prvi put bila u Hrvatskoj ‘90-ih godina prošlog stoljeća.

“Tada sam iz prve ruke svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji koju je Hrvatska iskusila od svog susjeda”, rekla je Pelosi nakon bilateralnog sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

“Zahvaljujem Hrvatskoj što koristi to iskustvo za potporu Ukrajini”, dodala je Pelosi.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden, a sutra će sudjelovati na prvom parlamentarnom summitu Krimske platforme u NSK.

“Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina dobila ovaj rat, a Rusija bila poražena”, naglasio je Jandroković uoči prvog parlamentarnog summita Krimske platforme u utorak u Zagrebu.

“Naši odnosi su prijateljski, partnerski, saveznički, a Hrvatska i SAD dijele iste vrijednosti – slobodu, demokraciju, zaštitu ljudskih prava”, rekao je Jandroković.

“Za dvije sedmice odlazi sa funkcije”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je danas u Makarskoj. On kaže kako ne vjeruje da će se sresti s Nancy Pelosi jer ona sutra već odlazi iz Hrvatske.

“Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada”, govori predsjednik na pitanje je li on tražio sastanak, a Amerikanci su ga odbili. Dodaje i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan.

Na susretima Krimske platforme neće sudjelovati jer “ne zna je li pozvan, ne za što je to i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati”. “To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem”, kaže. “Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati”, kaže, prenosi N1.

Onda je komentirao eventualnu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. “Očekuje se da obučavamo njihove vojnike… Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava.

Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu”, kaže Milanović te dodaje da ratno stanje pravno ne postoji, ali de facto postoji. “To je crta preko koje ne dopuštam”, kaže predsjednik.

“To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život”, kaže predsjednik i dodaje kako je uvjeren da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, “našoj strani povijesti”. “Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu”, zaključuje.

“Ta krimska inicijativa se vodi oko Ukrajine. Na kraju će SAD i Rusija morati sjesti”, rekao je. Kaže da ne zna što se radilo zadnjih godina.

“Onaj tko se da maltretirati, tko stalno pristaje na ucjene i ustupke, taj nema budućnost. Hrvatsku se ne tretira kao ozbiljnu državu, nego kao neozbiljnu državu. I sad bismo mi trebali raditi za druge. Tu još ima jedan moment koji nisam dovoljno istaknuo. Dakle, ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo se glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti.

Donosi se odluka da će europske države u nečemu sudjelovati. A ja o tome ne znam ništa. Pa to je kršenje Ustava, što ćemo s tim? Srećom, ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. Hrvatska nema nikakvu dužnost, nema tu pravne obaveze. Mlati gloginje nečim drugim. Mi jedino imamo obavezu prema članicama NATO-a. U slučaju da netko, recimo, napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar”, rekao je, prenosi N1.

(SB)