Svijet 03.02.2023.

Pentagon: Kineski špijunski balon iznad osjetljivih lokacija u SAD

ČITANJE: 3 minute

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da je sumnjivi “balon za nadzor” primijećen iznad “osjetljivih lokacija” u saveznoj državi Montani i da sumnjaju da pripada Kini. Odlučeno je da se ne obara iz straha da bi ostaci balona mogli da predstavljaju “prijetnju po bezbjednost”. Peking još nije komentarisao incident.

Kineski špijunski balon već nekoliko dana leti iznad SAD, rekli su američki zvaničnici, što se ocjenjuje kao drzak čin samo nekoliko dana uoči planiranog putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking.

Iako su borbeni avioni u pripravnosti, vojni vrh savjetovao je američkog predsjednika Džoa Bajdena da ne izdaje naredbu za obaranje balona, prenosi Rojters.

Američki vojni lideri razmatrali su u srijedu obaranje balona iznad savezne države Montane, ali su na kraju savjetovali Bajdena da to ne čini zbog bezbjednosnog rizika od ostataka balona.

Avioni F-22 sa Aerodroma “Bilings” u Montani nalaze se u pripravnosti u slučaju da Bajden ipak naredi obaranje balona.

Trenutna putanja leta balona ukazuje da će se naći iznad brojnih osjetljivih lokacija. Vazduhoplovna baza “Malmstrom” u Montani je dom za 150 interkontinentalnih balističkih raketnih silosa.

Sa druge strane, kanadsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkriven “špijunski balon” i da prati “potencijalni drugi incident”, ne navodeći detalje uz opasku da je u redovnom kontaktu sa SAD.

https://twitter.com/OnePaul87/status/1621324717918490629?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1621324717918490629%7Ctwgr%5Ed7cb2945e84647cb525152271399c4e54bbec61e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.rts.rs%2Fpage%2Fstories%2Fsr%2Fstory%2F10%2Fsvet%2F5110757%2Fkina-balon-let-sad-baza-rakete-.html

Pentagon: Balon ne predstavlja vojnu ni fizičku prijetnju ljudima na zemlji

Vijest je prvobitno objavljena dok je direktor CIA Vilijam Berns govorio na događaju na Vašingtonskom univerzitetu Džordžtaun, gdje je Kinu nazvao “najvećim geopolitičkim izazovom” s kojim se trenutno Amerika suočava.

Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder rekao je novinarima da balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i da ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na Rojtersov zahtjev za komentar.

Američki zvaničnici rekli su da su pokrenuli pitanje sa svojim kineskim kolegama diplomatskim kanalima i da su im “prenijeli ozbiljnost situacije”.

Procijenjeno je da balon ima “ograničenu vrijednost iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka”.

Blinken sljedeće nedjelje u Pekingu

Očekuje se da će Blinken sljedeće nedjelje otputovati u Kinu u posjetu koju su u novembru dogovorili Bajden i kineski predsjednik Si Đinping. Još nije bilo jasno kako bi otkriće špijunskog balona moglo uticati na te planove.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država pogoršali su se posljednjih godina, posebno nakon posjete tadašnje predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, što je izazvalo kineske vojne vježbe u blizini tog ostrva na koje Peking polaže pravo.

Od tada Vašington i Peking nastoje da češće komuniciraju i spriječe dalje pogoršanje odnosa.

(Agencije)

Oznake: balon, Kina, SAD, špijunaža