Vijesti 03.03.2017.

Penzioneri mlađi od 65 plaćaju participaciju

ČITANJE: 2 minute

Pacijente u Domu zdravlja iznenadilo je obavještenje da penzioneri mađi od 65 godina plaćaju participaciju.

“Budžetom Skupštine grada za 2016. godinu bilo je predviđeno finansiranje naknade participacije za penzionere do 65 godina starosti za usluge iz djelatnosti porodične medicine. Ove godine ta sredstva nisu predviđena”, stoji u hodniku Poliklinike.

U Domu zdravlja pojasnili su da su ova pitanja isključivo u nadležnosti grada.

U Gradskoj upravi pojasnili su da grad nije zakonski obavezan da izdvaja ova sredstva za finansiranje participacije za penzionere do 65 godina starosti.

“Grad kada ima viška novca u budžetu može da određeni dio sredstava izdvoji za finansiranje ovih usluga, kao što je bio slučaj prošle godine. Ove godine budžetom to nije predviđeno”, istakli su u Gradskoj upravi.

Penzioner Dragan Savić smatra da oni bez obzira na to da li imaju više ili manje od 65 godina ne bi trebalo da plaćaju participaciju s obzirom na visinu penzije koju primaju.

“Moj kolega je penzioner mlađi od 65 i morao je ići na na operaciju. Nakon što se sve završilo morao je platiti participaciju 150 KM, a penzija mu je 350 KM”, istakao je Savić.

penzioneri participacija

Penzionerka Marija M. kazala je da sve zavisi od toga koliko Fond zdravstvenog osiguranja RS može izdržati i da bi bilo poželjno da penzioneri koji imaju manje od 65 godina budu oslobođeni plaćanja.

“Ja sam oslobođena plaćanja jer sam penzioner stariji od 65 godina, ali ipak svjedoci smo da sve više mlađi ljudi obolijevaju pa su prinuđeni da svakodnevno idu kod doktora. Zbog toga i penzioneri mlađi od 65 treba da budu oslobođeni”, smatra Marija M.

U FZO RS je rečeno da nekoga to što je penzioner ne oslobađa plaćanja participacije.

“Participacije su oslobođeni djeca do 15 godina, trudnice i porodilje, lica starija od 65 godina, RVI, porodice poginulih boraca (koje primaju ličnu ili porodičnu invalidninu), višestruki dobrovoljni davaoci krvi, oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa, mentalnih bolesti, zaraznih bolesti itd, korisnici stalne novčane pomoći i lica smještena u ustanove socijalne zaštite, penzioneri s najnižom penzijom”, rečeno je u FZO RS.

(Nezavisne)