Vijesti 29.03.2021.

PERFORMANS U DRVARU: Građani održali “svečani ispraćaj” italijanskog otpada iz opštine

ČITANJE: 1 minuta

Neformalna grupa građana iz Drvara okupljena oko inicijative “Drvar bez italijanskog otpada” u ponedjeljak je održala performans pod nazivom “Svečani ispraćaj otpada iz Drvara”.

Okupljeni građani su svečanim špalirom ispratili kamion pun tekstilnog otpada, porijeklom iz Italije prema jednom od skladišta u Lukavcu, nakon čega će biti odvezen u neku od ovlaštenih palionica u BiH ili inostranstvu, prenose agencije.

Kako su istaknuli iz spomenute grupe, ovim performansom sa istaknutim parolama, željeli su pokazati da, iako je pri kraju dugo najavljivano uklanjanje spornog otpada iz Drvara, i dalje niko za to nije odgovarao.

Parole na transparentima su sadržavale poruke na kojima su građani tražili da se kazne odgovorni te pozivalo ministra graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10 Hikmeta Hodžića da podnese ostavku.

Naime, u julu prošle godine iz Italije je na više lokacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu od strane kompanije “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, bez odobrenja opštine Drvar, uvezeno 414 tona tekstilnog otpada.

Nakon više izvršenih inspekcijskih nadzora kako sa federalne tako i sa kantonalnog nivoa gdje su naložene određene mjere za uklanjanje, otpad se do danas nalazio na području opštine Drvar.

Odvoz otpada organizovali su Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i privatna tvrtka “Kemeko BH” iz Puračića kod Lukavca.

(SB)

Oznake: Drvar, otpad