Vijesti 18.11.2016.

Performansom obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata

ČITANJE: 1 minuta

Srednjoškolci Mreže savjeta učenika Republike Srpske iz Banjalučke regije danas su performansom na Trgu Krajine tradicionalno obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata.

Predsjednik Savjeta učenika Medicinske škole Banjaluka Drago Mikić rekao je da su banjalučki srednjoškolci performansom pokazali da su jako bitna karika u društvu i da kao takvi imaju interese i potrebe koje ova država treba da zastupa, saopšteno je iz Mreže savjeta učenika Republike Srpske.

Mikić je rekao da je važno da se ovaj dan u bliskoj budućnosti mnogo više vrednuje i obilježava na način kakav žele srednjoškolci Banjaluke, jer je ovo, ipak, njihov dan.

Predsjednik Banjalučke regije Mreže savjeta učenika Republike Srpske Vanja Veljančić rekla je da im je primarni cilj da u skorijoj budućnosti srednjoškolci budu oslobođeni nastave na njihov dan.

Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste održane u Pragu 17. novembra 1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su strijeljani bez prethodnog suđenja.

“Više od 250 srednjoškolaca svih 18 Savjeta učenika grada Banjaluke danas su na Trgu Krajine u znak sjećanja na praške učenike, svojim jednominutnim performansom pokazali da srednjoškolci nisu problem ove države, nego resurs koji itekako treba iskoristiti”, dodaje se u saopštenju.

(Agencije)