Sport 23.05.2022.

Pešić: Jokić je fantastičan, ali ja tražim ekipu

ČITANJE: 3 minute

Ljudi me samo pitaju da li će Nikola Jokić igrati za Srbiju, pa se često našalim da ne računam na njega, on je fantastičan igrač, ali ja tražim ekipu, rekao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

– Košarka je kolektivni sport i ne moraju uvek da igraju najbolji igrači. Trener pravi ekipu od igrača koji nisu najbolji, ali se najbolje razumeju, najbolje funkcionišu, ali opet, utakmice se uglavnom odlučuju u poslednjem minutu i odluke u poslednjem napadu donose najbolji igrači i treneri – rekao je Pešić gostujući na televiziji K1.

Svetislav Pešić je naglasio da je Srbija i dalje zemlja košarke, što je dokazala i organizacijom Fajnal-fora, ali da su se vremena promijenila i da srpski klubovi ne mogu finansijski da isprate konkurenciju iz bogatih zemalja.

– Srbija je sada nova zemlja, nama je sport uvek važan, tražimo novi identitet, košarka je postala kao fudbal globalni sport, konkurencija je mnogo veća, ali mi i dalje imamo imidž nacije poznate u snalaženju i spretnosti na malom prostoru – rekao je čuveni trener.

Upravo zato Srbija sada ima četiri MVP-ija u četiri takmičenja (Nikola Jokić, Vasilije Micić, Miloš Teodosić i Nikola Kalinić).

– Imali smo istu situaciju i prosle godine, Micić, Teodosić i Jokić bili su MVP, a nismo otišli na OI. Sad moramo da postavimo prioritete, da vidimo da profitiramo. Samo me pitaju za Jokića, a niko za Kalinića? Kad kažem da je Kalinić naš najbolji igrač gledaju me čudno, a ja samo ispitujem javnost. Nema pravog Jokića bez Kalinića, kao što ne bi bilo ni Džordana bez Pipena ili Kukoča – istakao je Pešić.

On kaže da će Srbija naredne dvije utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Letonije i Belgije igrati s igračima koji u tom trenutku budu na raspolaganju, a da se nada da ćemo na Evropskom šampionat biti kompletni.

– Kada je EP u pitanju kažem da su favoriti Nemačka i Francuska. Nemci imaju osam igrača u NBA, Francuzi 15 i svi će biti u konkurenciji. Što se tiče nas, momci su racionalni, druga su vremena. Naravno, da igrači žele da igraju za svoju zemlju, raduju se i ponosni su, imaju ovde familiju, drugove, govore svojim jezikom. To im svima fali i oni sve to žele i identifikuju se s tim. Oni od toga imaju koristi u tom smislu, jer tu novca nema. Igraće protiv najboljih u Evropi i hoće da vide gde su. Očekuje se da ovo bude najjače Evropsko prvenstvo, jer dolazi posle mpauze od četiri godine – ističe selektor Srbije.

Pešić je prokomentarisao i činjenicu da je Rusija “izbačena” iz svih sportova.

– FIBA je organizacija, koja je, da tako kažem, poslednja “skinula pantalone”, mislim da to da Rusija ne igra nije fer-plej i da ničemu ne vodi – zaključio je Pešić.

(A. S.)