Svijet 09.10.2022.

Peskov: OPEK se suprostavlja američkom haosu

ČITANJE: 1 minuta

Kremlj je danas pohvalio organizaciju OPEK plus zbog “pomoći u suprotstavljanju haosu koji su SAD posijale na globalnim energetskim tržištima”. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je veoma dobro što se takav “izbalansiran, promišljen i planski rad zemalja, koje zauzimaju odgovornu poziciju u okviru OPEK-a, suprotstavlja akcijama SAD”.

On je dodao da to u najmanju ruku predstavlja protivtežu haosu koji izazivaju SAD. Prošle nedjelje, grupa uticajnih zemalja proizvođača nafte složila se da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, potkopavajući time diplomatiju adminstracije američkog predsjednika DŽozefa Bajdena u zemljama Zaliva s ciljem povećanja proizvodnje.

“Naravno, činjenica da je ruski predsjednik uspio da uspostavi odnose uzajamnog poštovanja sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su zasnovani na obostranoj koristi i međusobnom povjerenju, pomaže da se razgovara o najkritičnijim detaljima. Nisam sklon da kažem da je ovo neka vrsta naše pobjede. Ovo je pobjeda zdravog razuma”, rekao je Peskov, prenio je “Sputnjik”.

OPEK plus saopštio je da je odluka o smanjenju proizvodnje zasnovana na “nesigurnosti koja okružuje predviđanja na planu globalne ekonomije i tržišta nafte”.OPEK plus čine članice naftnog kartela i zemlje koje takođe izvoze naftu, ali nisu dio OPEK-a.

(Z.M/Srna)

Oznake: Kremlj, OPEK