Svijet 11.10.2022.

Peskov: Putin i Erdogan će se sastati u četvrtak

ČITANJE: 1 minuta

 

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u četvrtak u Astani s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini i bilateralnim odnosima, saopšteno je iz Kremlja.

Sastanak će se održati u glavnom gradu Kazahstana, na marginama regionalnog samita u Astani, dodao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je prethodno rekao novinarima da je “moguće” da će dvojica lidera razgovarati o turskom prijedlogu da se održe razgovori između Rusije i Zapada na temu mira u Ukrajini.

Portparol Kremlja, takođe, kaže da američko obećanje da će poslati napredne protivvazdušne sisteme u Ukrajinu znači samo da će se produžiti konflikt i da će biti nanesenaa veća šteta Ukrajini.

Američki predsjednik Džozef Bajden obećao je u ponedjeljak ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će SAD poslati Ukrajini napredne PVO sisteme nakon raketnog napada Rusije.

“Te isporuke neće promijeniti ciljeve Moskve o vojnoj operaciji u Ukrajini”, dodao je Peskov.

Iz Kremlja poručuju i da imaju mala očekivanja od virtuelnog sastanka zemalja G7 zakazanog za danas, na kojem se očekuje da će govoriti ukrajinski predsjednik.

“Smisao ovog samita je očigledan i predvidiv. Konfrontacija će se nastaviti”, rekao je Peskov, prenosi Rojters.