Politika 11.03.2021.

PET AMBASADA O ZAKLJUČCIMA NSRS: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

ČITANJE: 2 minute

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznate su sa jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske te su ponovile opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

U njihovoj zajedničkoj izjavi navodi se da se u vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele, prenosi N1.

Ističe se da je put naprijed za BiH jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, dodaje se, navedene ambasade nastavljaju pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR-u.

Napominje se da je doprinos snaga EUFOR-a miru i stabilnosti još od ključne važnosti u BiH, te nastavljaju u potpunosti podržavati njihov rad.

“Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC). Preduslovi za zatvaranje OHR-a jasno su definisani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena”, potcrtano je u izjavi.

Do tada, navodi se, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

“Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane”, navedeno je u zajedničkoj izjavi, a saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH.

(SB)

Oznake: ambasada SAD