Vijesti 23.04.2018.

”PET DO DVANAEST” Protest osoba sa invaliditetom

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Gradskog odbora Udruženja invalida Banja Luka protestovaće 25. aprila na Trgu Krajine, simbolično, tačno u pet do dvanaest, odakle će tražiti hitno uvođenje lične invalidnine.

Ovo je za Mondo portal potvrdio Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja invalida Banja Luka i istakao da na protestnom okupljanju očekuje oko 150 distrofičara, paraplegičara, gluvih…”Ovo je nastavak aktivnosti koje smo započeli krajem prošle godine. Dobili smo određena obećanja, ali smo prinuđeni da se na ovaj način borimo za svoja prava”, rekao nam je Ristić.

Zbog teške finansijske situacije i nemogućnosti da pronađu sigurne prihode osobe sa invaliditetom tražiće da lična invalidnina bude polovina iznosa od najniže plate u Republici Srpskoj.

“Mislimo da imamo realna očekivanja i da je to neki minimum koji bi se trebao ispoštovati. Za dolazak na proteste ima zainteresovanih i iz drugih dijelova RS”, rekao je Ristić.

Mnoge osobe sa invaliditetom u Banjoj Luci žive u jako teškim uslovima i često nemaju nikakva primanja, te su prinuđeni na tuđu njegu i pomoć.

Protesti na Trgu Krajine potvrđeni su i odobreni protesti od strane policije.

Gradsko udruženje osoba sa invaliditetom čine Udruženje distrofičara, Gradska organizacija slijepih i slabovidnih, Udruženje za pomoć MNRL, Udruženje paraplegičara, Udruženje civilnih invalida žrtava rata, Savez invalida rada i Udruženje gluvih i nagluvih.

(Mondo)