Svijet 17.12.2022.

Pet godina od ubistva kanadskih milijardera: Nagrada za informacije 35 miliona dolara

ČITANJE: 5 minuta

Ubistvo kanadskog bračnog para, milijardera Barryja i Honey Sherman 2017. godine još nije rasvijetljeno. Njihova porodica nudi 35 miliona KM onome ko im pomogne da uhvate ubicu.

Agent za nekretnine je 15. decembra 2017. pronašao njihova beživotna tijela u vili u Torontu. Tijela su bila u bazenu koji je bio u suterenu vile. Zatekao ih je u polusjedećem položaju jedno pored drugog. Oko vrata im je bio pojas koji je bio vezan za ogradu bazena.

Barry je imao 75 godina, dok je njegova supruga imala 70 godina. Niko od njihovih prijatelja ili poslovnih saradnika dva dana prije pronalaska beživotnih tijela nije imao kontakt s njima. Policija je saopštila da ne postoje tragovi nasilnog ulaska u kuću.

U međuvremenu su se pojavile mnoge teorije o tome ko je mogao da ubije osnivača kanadskog proizvođača generičkih lijekova Apotex i njegovu suprugu. Bili su jedan od najbogatijih bračnih parova u Kanadi, prenosi Klix.ba.

Istražitelji već pet godina pokušavaju rasvijetliti slučaj, a do sada niko nije uhapšen. Porodica je prvobitno obećala 25 miliona dolara za informaciju kojom će policiji biti omogućeno da nekoga uhapsi. Sin bračnog para Jonathon je na godišnjicu ubistva nagradu povećao na 35 miliona dolara.

“Ove sedmice se navršava pet godina od kada su roditelji ubijeni u njihovoj kući. Od tada je svaki dan noćna mora. Preplavljen sam bolom, gubitkom i tugom, a ti osjećaji su sada još izraženiji. Ovaj slučaj se neće zaključiti dok se odgovorni za ovaj zao čin ne privedu. Nadam se da ću dati novac kao nagradu te da će to značiti i kraj ovog slučaja”, izjavio je Jonathon Sherman za kanadski servis CBS Newsa.

Slučaj je od početka zbunjujući za istražitelje. Obdukcijom je utvrđeno da su preminuli usljed davljenja. U ranoj fazi istrage smrt bračnog para se nije tretirala kao ubistvo.

Detektivka Susan Gomes je napomenula da se sumnjalo da su oboje izvršili samoubistvo, da je jedan od supružnika ubio drugog, a da je potom on ili ona izvršio samoubistvo. Kasnije se počelo sumnjati na to da su oboje ubijeni. S obzirom na to da je riječ o osobama koje su poznate, javnosti je ovaj slučaj od početka bio interesantan.

Barry Sherman je Apotex osnovao 1974. i učinio ga globalnom farmaceutskom kompanijom koja je više od 50 miliona dolara donirala u dobrotvorne svrhe. Poslovni list Forbes je njegovo bogatstvo u trenutku smrti procijenio na tri milijarde dolara.

Bogatstvo, velike investicije i dobrotvorni rad supružnika Sherman značili su i poznanstvo s kanadskom poslovnom i političkom elitom. Sahrani su prisustvovale hiljade ljudi, među kojima su državni premijer Justin Trudeau i premijerka regije Ontario Kathleen Wynne.

Jonathan Sherman je na komemoraciji, kojoj su prisustvovali i njegove sestre, negirao navode da su roditelji učinili samoubistvo. Porodica je angažovala vlastiti tim forenzičkih patologa i privatnih istražitelja zbog čega se posumnjalo da je policija u svojevrsnom sukobu s policijom. Nadležni su saopćili da su pokušali da uvjere javnost da nisu pronašli tragove provale ili nasilne pljačke.

Šest sedmica nakon što su beživotna tijela pronađena, objavljeno je da je na osnovu dokaza zaključeno da je ipak riječ o ubistvu. Ukazano je da su potrebne dodatne pretrage u kući kako bi se došlo do novih saznanja. Prema riječima detektivke Gomes 2018., pretresena su dva stambena objekta supružnika Sherman.

“Njihova primarna rezidencija je velika porodična kuća sa tri sprata. Šestosedmična pretraga, forenzički pregledi i izuzimanja dokaza bili su opravdani”, dodaje.

Ukazano je da postoji mogućnost da su motivi za ubistvo finansijske prirode, prenosi Klix.ba

Barry Sherman je tužio desetine ljudi, među kojima je i osoba koju je tužio na dan kada je posljednji put viđen živ. Riječ je o osobi za koju je tvrdio da mu je prevarom prilikom ulaganja uzela 150.000 dolara. Poznato je da je pozajmljivao novac prijateljima i rođacima te da nije ulagao samo u farmaceutiku.

Gomes nije željela kazati koji dokazi su pronađeni prilikom pretresa kuće i da li je nešto ukradeno. Naglasila je da nema osumnjičenih, ali da su policajci razgovarali s određenim brojem ljudi koji su imali pristup kući.

CBC je objavio da kuća nije imala videonadzor. S obzirom na to da nisu pronađeni tragovi nasilnog ulaska, postoji mogućnost da je neko imao ključ, da je imao pristup kutiji u kojoj su supružnici držali ključeve ili da je bio neko ko je poznavao bračni par. Potencijalni svjedoci su pozvani da se jave policiji. Detektivka Gomes je istakla da imaju značajan broj fotografija onih koji žive u susjedstvu porodice Sherman.

U mjesecima kasnije nisu pronađeni novi tragovi. Istražitelji su priznali da je porodica nestrpljiva zbog toga što nema dovoljno informacija.

Policija je na četvrtu godišnjicu ubistva objavila, kako je naveo CNN, zapanjujuće saopćenje. Zapravo, objavljen je videosnimak na kojem se vidi osoba koja se kretala u susjedstvu supružnika Sherman. Osoba je opisana kao osumnjičenom te je zatražena pomoć javnosti u njenoj identifikaciji.

Spomenuta osoba sa snimka nosila je kapuljaču te je procijenjeno da je visoka oko 1,80 metara. Tada je naglašeno da nije poznato da li je riječ o muškarcu ili ženi te da nije moguće utvrditi dob, težinu i boju kože osobe. Skrenuta je pažnja na njen neobičan hod.

“Istragom nismo uspjeli utvrditi zašto je ova osoba bila u susjedstvu. Vrijeme njenog pojavljivanja se podudara s vremenom ubistva. Na osnovu ovog dokaza, osobu smo označili kao osumnjičenom”, rekao je detektiv Brandon Price na konferenciji za novinare.

Ispitivanje komšija porodice Sherman došlo se do drugog snimka videonadzora, a na kojem se također vidi osumnjičeni. I na tom snimku je vidljivo da je ta osoba bila u blizini kuće u kojoj se desilo ubistvo.

Pet godina nakon ubistva nema značajnih saznanja. Jonathan je ponovio da porodica traži da ubica bude izveden pred lice pravde. Ubistvo Barryja i Honey Sherman nije se odrazilo samo na njihovu porodicu, već i na cijelu zajednicu u kojoj su živjeli. Bili su dio velike jevrejske zajednice te su bili uključeni u brojne dobrotvorne aktivnosti.

Porodica je napomenula da nude 35 miliona dolara kao nagradu za informaciju koja će dovesti do ubice, prenosi CNN.

(Z.M)