Pet načina kako da se obrišete sa interneta

delete
Ukoliko čitate ovo vrlo je vjerovatno da su vaši lični podaci dostupni javnosti. Iako se nikada u potpunosti ne možete ukloniti sa interneta, postoje načini da se smanji broj podataka i informacija o vama.

Evo pet načina da se to učini.

Brisanje ili deaktivacija vaših naloga na društvenim mrežama i drugim web uslugama

Društvene mreže uključuju stranice kao što su Facebook, Twitter, Google+ i LinkedIn. Neke od društvenih mreža nude mogućnost deaktivacije naloga koji će biti automatski obrisan nakon mjesec dana ili više. Isto važi i za servise poput DropBoxa ili stranice za kupovinu poput Amazona i eBaya, navodi Cnet.

Ukoliko želite da se riješite ovih računa, idite na postavke gdje se obično nudi opcija deaktivacije, uklanjanja podataka ili potpunog gašenja računa. Ovisno o računu, možete ga naći pod bezbjednosti ili privatnosti ili nešto slično. Ako imate problema sa određenim računom, pokušajte na pretraživačima upisati “Kako izbrisati” i zatim naziv računa koji želite izbrisati. Ovo bi vam trebalo pomoći u pronalasku načina kako izbrisati taj račun. Ako iz nekog razloga ne možete izbrisati račun, promijenite informacije na računu u odnosu na stvarne.

Uklanjanje sa stranica koje prikupljaju podatke

Postoje stranice koje služe za prikupljanje informacija, uglavnom kako bi vam prodali određene stvari kao što su Spokeo, CrunchBase, PeopleFinder kao i mnoge druge. Ukoliko sami želite da pretražite njihove baze i uklonite sebe to je proces koji je dugotrajan i zahtijeva kontaktiranje svakog sajta pojedinačno. Neki od njih zahtijevaju popunjavanje formulara, slanje faksova i slično. Skuplji, ali praktičniji procesor jeste korištenje servisa poput DeleteMe koji za godišnju pretplatu prođe kroz sve te sajtove i obriše vas iz baza.

Skinite informacije direktno iz web stranica

Prvo, provjerite sa svojim operaterom ili kompanijom koja vam pruža onlajn usluge kako biste bili sigurni da vaši podaci nisu dostupni onlajn. Ukoliko jesu, zamolite ih da ih uklone. Ako želite da uklonite stari post na forumu ili blogu koji vam donosi neprijatnosti, moraćete kontaktirati administratora tih sajtova pojedinačno. Ovaj proces može da bude dugotrajan i neki od sajtova možda neće željeti da vam izađu u susret.

Brisanje podataka preko pretraživača

Stranice za pretragu poput Binga, Googlea i Yahooa imaju jasnu politiku uklanjanja vašeg imena ili podataka iz rezultata. Potrebno je samo da ih kontaktirate i zatražite od njih da uklone vaše podatke iz rezultata pretrage. Google čak ima i poseban alat za uklanjanje ovih podataka.

Uklanjanje e-pošte

I na kraju, posljednji korak koji želite da napravite je uklanjanje e-pošte. U zavisnosti od toga koliko naloga i koji tip naloga imate proces brisanja može biti različit. Za neke od naloga potrebno je samo da se ulogujete i u podešavanjima pronađete opciju za brisanje, dok za druge je potrebno kontaktiranje internet provajdera i podnošenje zahtjeva za brisanje.

Još jedna stvar… Ne zaboravite da budete strpljivi kada prolazite kroz ovaj proces. Nemojte očekivati ​​da sve bude završeno u jednom danu. A možda ćete morati prihvatiti da postoje neke stvari koje nećete moći trajno izbrisati sa interneta.

(N1)

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja. 

OVO JE MOJ DOM: Banjaluka mi je otvorila vrata kada mi je bilo najpotrebnije

Prisjećajući se svog djetinjstva u Siriji, Yamen kaže da je u školu krenuo dvije godine ranije, što je u ovoj zemlji moguće za djecu koja polože određene testove, pa je kao jako mlad završio prvi ciklus Elektrotehničkog fakulteta. Nakon toga, slijedeći porodičnu tradiciju, odlučio je da školovanje nastavi u nekoj drugoj zemlji. Prvo je otišao

UHAPŠEN NAČELNIK KLINIKE ZA ANESTEZIJU Golić osumnjičen za obljubu nad pacijentom

Banjalučka policija uhapsila je danas Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, potvrđeno je za Srpskainfo. – Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, zaprimili su prijavu da je u UKC Banjaluka počinjeno krivično djelo “Obljuba nad nemoćnim licem”. Zbog sumnje da je učinio krivično djelo uhapšena je osoba inicijala D. G. U

ŠOK U UKC-u: Medicinska sestra prijavila jednog od načelnika za bludne radnje

Policija je jutros primila šokantnu prijavu o bludnim radnjama protiv jednog od načelnika u Univerzitetskom kliničkom centru Republika Srpska, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.  Slučaj su prijavile medicinske sestre koje su ostale šokirane nakon što su svjedočile nemoralnim radnjama načelnika. Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka izjavio je da je nakon prijave slučaja policija upućena