Pet najvećih katastrofa zbog ratova za naftu

nafta rat
Američki časopis „Nešenel interest“ sastavio je spisak od pet naftnih sukoba koji su se završili katastrofom, prenosi Sutnjik.

Tokom posljednjeg vijeka razne države su ulazile u ratove zbog želje da osvoje naftu — stratešku sirovinu koja je suštinski bitna za razvoj industrije i armije. Ipak, često je težnja da se osvoje tuđe naftne oblasti dovodila do rizika da se uništi sopstvena zemlja.

-Neke zemlje su na sopstvenom gorkom iskustvu saznale da cijena koja mora da se plati za osvajanje nafte može da bude mnogo veća od vrijednosti te sirovine- navodi „Nešnel interest“.

Prva dva mjesta na spisku zauzimaju sukobi zbog naftnih resursa u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Na prvom mestu je Japan.

U avgustu 1941. godine SAD i Evropa su uvele embargo na isporuke nafte Tokiju zbog agresivne politike prema Kini i okupacije francuske Indokine.

Upravo je to, prema mišljenju autora članka, bilo katalizator za agresiju Japana u Tihom okeanu, na Dalekom istoku i u Jugoistočnoj Aziji, mada je očigledno da je postojalo mnoštvo razloga koji su podstakli Japan da uđe u Drugi svjetski rat.

Uništenje Tihookeanske flote SAD u Perl Harburu nije rešilo naftni problem Japana, a osvajanje azijskih izvorišta nije donelo olakšanje ekonomiji te zemlje, jer je dopremanje goriva iz te oblasti bilo izuzetno komplikovano.

Pred kraj rata „za proizvodnju avijacionog goriva Japanci su morali da seku šume“.

Rat i težnja ka neograničenim zalihama nafte na kraju su doveli do „sloma imperije“, navodi autor.

Na drugom mjestu su bitka za Staljingrad i rat nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Ideja blickriga je propala još na ljeto 1941. godine.

-Ako je neko od lidera i vjerovao u ideju da osvoji naftu, onda je to bio Hitler koji se žalio da njegovi generali ’ništa ne znaju o ekonomskim aspektima rata‘. Oni bi se, međutim, za razliku od svog firera teško odlučili da nerazumno pošalju svoje tenkove u propast kako bi osvojili naftu- piše autor.

Do juna 1942. glavne snage iscrpljene nacističke armije usmjerene su na osvajanje teritorije na jugu Rusije i pristupa izvorištima bogatim naftom na Kavkazu. U avgustu su se fašisti suočili sa dilemom da li da osvoje Staljingrad ili oblasti na Kavkazu bogate naftom.

Nacistička armija se na kraju podijelila, ali nije mogla da postigne nijedan od ta dva cilja.

-Tokom šest mjeseci njemačka vojska upućena na Kavkaz odstupala je duž cijelog fronta, a više od 100.000 vojnika i oficira se predalo u Staljingradu, što je bila prekretnica u Drugom svetskom ratu. Snovi o nafti završili su se rušenjem Hitlerovog sna- piše „Nešenel interest“.

Na spisku je i Iransko–irački „tankerski“ rat od 1980. do 1988. godine.

Sukob je doveo do demoralizacije i slabljenja obe strane.

Irak je započeo rat napadom na iranske objekte naftne industrije i komercijalne brodove.

Iran je odgovorio napadom na iračke brodove i naftna izvorišta, a postavio je i morske mine u Persijskom zalivu.

Tokom sukoba je uništeno više od 450 brodova, ali nijedna od zaraćenih strana nije uspjela da odnese pobjedu nad protivnikom.

Od iranskih mina i raketa stradali su američki brodovi, što je isprovociralo intervenciju SAD protiv Irana.

Na četvrtom mjestu je invazija Iraka u Kuvajt, koja se dogodila 1991. godine.

Jedan od razloga, kako piše list, bila je težnja Bagdada da osvoji naftne izvore Kuvajta.

Zbog agresije na svog komšije Irak je pokvario odnose sa SAD, koje su faktički podržavale Bagdad u ratu protiv Teherana.

Irak je odbio da ispuni ultimatum Ujedinjenih nacija i da povuče vojsku iz Kuvajta, posle čega su SAD prebacile u Saudijsku Arabiju kontingent od 500.000 vojnika i sprovele operaciju „Pustinjska oluja“, koja je uništila iračku armiju.

Moć Bagdada u arapskom svijetu se smanjila, a zemlja je pala u izolaciju, podseća list.

Ratovi SAD u Iraku takođe su bili povezani sa naftom, ali rasprave o tome u kojem stepenu vodiće se još mnogo godina, piše list.

-Čak i uz druge razloge za veliku vojnu intervenciju u oblasti Persijskog zaliva teško je poverovati da bi SAD upućivale tako veliki vojni kontingent da je, na primjer, Nigerija napala Kamerun. Tokom američko–iračkih sukoba uticaj Bin Ladena i Al Kaide je pojačan, što je dovelo do tragedije 11. septembra 2001. godine- navodi „Nešenel interest“, a prenio je Sputnjik.

(Sputnik Srbija)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum