Magazin 31.08.2015.

Pet namirnica protiv štetnog dejstva pušenja

ČITANJE: 2 minute
djevojkasacigarom

Svaki pušač, bez obzira na uzrast, pol i godine koliko se ne odvaja od cigarete, dva puta u prosjeku probao je da prekine ovu ružnu naviku, pokazala su istraživanja. Uprkos saznanju koliko je nikotin štetan za organizam, pušačima je teško da donesu konačnu odluku.

Stručnjaci najprije preporučuju da se proba sa smanjenjem broja cigareta tokom dana i konzumiranjem određenih namirnica koji imaju ulogu “čistača” organizma od nikotina. Poslije njih, ukus i miris duvana ni okorjelim pušačima nisu isti, tvrde oni.

Paklena pomorandža

Kiselkasti ukus pomorandže najefikasnije ubija želju za jutarnjom cigaretom

Zeleni čaj

Pušenjem ćelije gube potrebnu vodu, pa organizam mnogo brže dehidrira. Ispijanjem većih količina zelenog čaja podstičete limfnu drenažu i pomažete izbacivanje nikotina iz tijela.

Limun

Osim vode, pušenjem iz svog tijela “tjerate” i vitamine A, C i E, koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se izbori protiv raznih bakterija i virusa. Da biste nadoknadili izgubljene vitamine, svakog jutra prije obroka popijte čašu mlake vode u koju ste iscijedili limun.

Spanać i brokoli

Folnu kiselinu organizam znatno više troši ako ste pušač, a ona je vrlo važna za normalan rad i razvoj ćelija, kao i obnovu krvnih zrnaca. Spanać i brokoli su namirnice koje su veoma bogate ovim vitaminom iz grupe B, pa povećanom konzumacijom ovog svježeg povrća pomažete da se krv lakše očisti od nikotina.

Svježa šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ukoliko želite da se što prije riješite ove ružne posljedice pušenja, po prestanku pušenja jedite svježu šargarepu. Ona sadrži velike količine vitamina A, B, C i K, koji su glavni “sakupljači” ostatka nikotina. Šargarepu možete i iscijediti u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je jednostavno narendati u salatu.

Sok od pomorandže

Ako ste svjež nepušač, uz doručak pijte cijeđenu pomorandžu jer je taj sok pun vitamina C. Naime, na ovaj način svoj organizam snabdijevate neophodnom energijom na početku dana, pošto vitamin C pomaže u proizvodnji karnitina, koji masnoće iz hrane pretvara u energiju. Takođe, kiselkast ukus pomorandže najefikasnije “ubija” želju za jutarnjom cigaretom.

(Informer.rs)