Magazin 26.11.2015.

Pet omiljenih knjiga Vladimira Putina

ČITANJE: 4 minute
putin-knjige
Vladimir Putin po mnogo je čemu osoben čovjek i političar. Ne postoji ni jedan drugi svjetski vladar koji u sebi objedinjuje kontrolu nad nuklearnim bojevim glavama, crni pojas u džudou, vještinu pilotiranja lovačkim avionom i pecanje dok je nag do pojasa.

Dubina njegovog intelekta je posebna priča i još nešto po čemu se izdvaja od drugih. Ovo su knjige koje preporučuje onima koji imaju uši da čuju, i oči da vide.

Poezija Omara Hajama

Omar Hajam je veliki persijski pjesnik, polimat i filozof, jedan od najvećih matematičara srednjeg vijeka uopšte, te čuveni astronom i astrolog. Decenijama je u svom rodnom Nišapuru na sjeveroistoku današnjeg Irana predavao učenja Avicene, a sve njegove pjesme su rubaije; u pitanju je lirska forma u stihovima koji se rimuju po sistemu a-a-b-a.

“Ko karavan prolazi život i moć,
Sve, što je na svijetu, sve će bit i proć.
Šteta za dan, kad bez užitka mine,
Krčmarice, amo vina – kraju ide noć!”

– Moja žena mi je nedavno dala izvrstan poklon: poeziju Omara Hajama. Pomaže mi u mnogim teškim situacijama. Toplo vam je preporučujem – rekao je jednom prilikom Vladimir Putin.

Od kako je dao ovu izjavu promijenilo se samo njegovo bračno stanje; prisustvo teških situacija će ga pratiti dok god bude predsjednik Ruske Federacije.

“Tri musketara” Aleksandra Dime

Ultimativni pustolovni roman, najbolji u svom žanru, satkan je i od veličanja ljepota “starog režima” dinastije Burbona i od moćne kritike svega što u njemu nije valjalo. Tjera vas da ga gutate od prve do posljednje stranice, bez trenutka odmora. Uzdiže herojstvo te bezbrižni i vedri pogled na svijet i postojanje, a unižava kukavičluk, podlost i beskičmenjaštvo. Obavezno štivo za svakoga ko u životu želi više od jeftine zabave rijalitija. Putin se sa tim apsolutno slaže.

– Uživam čitajući Dimine knjige – kaže Vladimir Vladimirovič.

“Braća Karamazovi” Fjodora Dostojevskog

Jedan od dva najbolja romana u istoriji velelepne ruske književnosti (drugi je takođe na ovom spisku), i alegorično djelo koje na najbolji način oslikava slomljeno društvo 19-vjekovne Rusije koje je svoj konačni krah doživjelo revolucionarne 1917. godine. Teme su Bog, vjera, porodica, ljubav, zakon, dužnost…

Svaki lik u romanu predstavlja jednu od vladajućih klasa ondašnje carske Rusije. Otac Fjodor simboliše zemljoposedničku klasu koja zapostavlja imanje, ali gramzivo koristi sve njegove proizvode. Tu je zatim impulsivni sladostrasni Dmitrij, lutalica u dugovima, skeptik Ivan koji radije živi među hladnim konceptima nego među ljudima, zatim mistik Aljoša, religiozni mirotvorac, i konačno nezakoniti Smerdjakov.

“Zločin i kazna” Fjodora Dostojevskog

Centralna tema ovog romana su zločin i kazna, kao što mu i samo ime kaže. Raskoljnikov je student u dugovima, rastrzan intelektualnim i moralnim problemima koje pokušava da razriješi. Ima ludu želju da ubije matoru zelenašicu. Nakon tog zlodjela slijede posljedice, ali prava kazna nije u zatvoru već u događajima između ubistva i Sibira.

“Ana Karenjina” Lava Tolstoja

Evo još jednog ruskog klasika kojeg preporučuje predsjednik Ruske Federacije, a da to vjerovatno na čuđenje mnogih nije “Rat i mir”. U ovom djelu Tolstoj je koncentrisan na pružanje uvidu u život kakav on zaista jeste: isuviše komplikovan da bismo tek tako dijelili milost i osude drugih. Zaključak je možda ovaj: slijediti svoje srce vrijedno je jedino ako se istovremeno hoda po stazi moralnosti.

BONUS

– Oduvijek sam volio i pohlepno čitao romane Džeka Londona (“Bijeli očnjak”, “Zov divljine”… prim. n.), Žila Verna (“20.000 milja pod morem”, “Put u središte Zemlje”, “Put oko svijeta za osamdeset dana”, itd. prim. n.) i Ernesta Hemingveja (“Zbogom oružje”, “Za kim zvona zvone”, “Starac i more”; Putin direktno navodi ove naslove). Likovi opisani u ovim knjigama, hrabri i snažaljivi ljudi koji se upuštaju u uzbudljive avanture, definitivno su oblikovali moje unutrašnje sopstvo i odnjegovali moju ljubav prema spoljnom svijetu – rekao je Putin prije nekoliko godina.

Ako volite da čitate, a postoji nešto na ovom spisku što niste pročitali, ovo su odlični savjeti.

Ako ne volite da čitate, a volite Putina, dokažite da ga cijenite i na djelu a ne samo na riječima time što ćete prihvatiti njegove sugestije. U suprotnom ste na strani islamista!

(Telegraf.rs)