Magazin 27.01.2016.

Pet riječi koje bi odmah trebalo da izbacite iz svog rječnika

ČITANJE: 3 minute
rijeci
Ima onih koji su rođeni “pod srećnom zvijezdom” i onih koji su bili u “zadnjem redu” kada se sreća dijelila. Ipak, nemojte za svoje poraze da okrivljujete nedostatak sreće.

Riječi su veoma moćne.

Mogu nekoga da “podignu u nebesa”, ali i “bace na dno”. Riječi nas mogu voditi našim ciljevima, ali i usporiti naš napredak.

-Palice i kamenje mogu nam slomiti kosti, ali riječi vam mogu promijeniti mozak- kaže Belinda Anderson, životna instruktorka i instruktorka velnes duhovnih vježbi na Fidžiju i Baliju.

Neke riječi bi trebalo da izbacimo iz naših rječnika i to ne zato što su same po sebi loše, već zato što ih koristimo na takav način da su destruktivne za naše mentalno zdravlje i lični napredak.

1. Trebalo…

Koliko puta u danu ponovite to: Trebalo bi…? I onda se osjećate krivim kada to ne uradite. Umjesto toga recite: Planiram da idem na trčanje. Ako to danas i ne “odradite” samo vam je “propao plan”, a ne ono “što je trebalo” da uradite, kaže Andersonova.

2. Nikada…

“Nikad ne reci nikad”, stara je uzrečica koje se mnogo puta sjetimo. Riječ “nikada” jedan je od glavnih “zaustavljača” u našem ličnom napretku. “Nikada neću uspjeti da izgubim toliko kilograma…”. S takvim stavom, vjerovatno i nećete, jer ste se već u startu osudili na poraz, pojašnjava psiholog Kejt Kamins.

3. Beznadežni…

Ako sebe nazivate ponekad “propalim” ili beznadežnim slučajem uvidjećete da vam se negativne stvari zaista redaju gotovo jedna za drugom. Moć pozitivnog razmišljanja je velika i zato bi trebalo umjesto “Ja to ne mogu” postaviti stvari na ovakav način “Ja to mogu i hoću”, kaže Kaminsova. Imajte na umu da ne težite savršenstvu, jer ćete se tada gotovo sigurno i razočarati. Postavljajte male ciljeve, a kada ih dostignete, napunićete se samopouzdanjem dovoljno da uvidite da možete uraditi i mnogo više.

4. Sreća…

Ima onih koji su rođeni “pod srećnom zvijezdom” i onih koji su bili u “zadnjem redu” kada se sreća dijelila. Ipak, nemojte za svoje poraze da okrivljujete nedostatak sreće. Kako biste bili srećni i zadovoljni u životu, potrebno je uložiti određeni trud. Neće sve pasti s neba, a ako i padne, nije “dugog vijeka”. Nemojte se oslanjati na sreću ili nesreću i postanite sami tvorci svoje sudbine. Kada postanete svjesni toga da vi sami utičete na svoj život, a ne čekate da vas sreća stigne, manje ćete biti razočarani i znaćete da imate konce u svojim rukama.

5. Glupo…

Ako od početka imate stav da je nešto glupo i tome ne želite da pridate više pažnje, možda ste upravo propustili nešto pozitivno. Izbacite “glupo je” iz svog rječnika i ne odustajte na prvu loptu. Ako uložite malo truda, možda će baš ono “glupo” biti nešto predivno…

(Vecernji.hr)