Vijesti 09.01.2022.

PET ZAHTJEVA: Protest ispred Ambasade Srbije u Sarajevu (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Organizacije i pojedinci okupljeni oko inicijative “Buđenje građana” okupili su se danas ispred Ambasade Srbije u Sarajevu jer, kako navode, “zbog aktuelnog rukovodstva te zemlje strepe hoće li se rat i nasilje ponoviti”.

Radi se o mirnim protestima koji su počeli u 12 sati, prenosi Avaz.

Jedan od organizatora protesta, aktivista Suad Đozić, izjavio je jučer da zahtijevaju da državni organi Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice, te da zvaničnici te zemlje prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol i da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. dana RS 9. januara.

Građani zahtjevaju također da Srbija, kako je rečeno, obustavi nametanje svog obrazovnog sistema u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, te da izmiri dugovanja prema državi BiH u općinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine, kao i da obustavi daljnju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanja Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja bh. institucija.

Također, najavljeno je da će u ponedjeljak, 10. januara u 12 sati protesti biti organizovani ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Na tim protestima će tražiti odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj, kako je rečeno, očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Zahtjevi bh.građana Ambasadi Srbije u Sarajevu:

1. Da državni organi Republike Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9. januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da Republika Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da Republika Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da Republika Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.

(SB)

Oznake: ambasada Srbije