Vijesti 09.12.2015.

Peticija protiv Donalda Trampa

ČITANJE: 1 minuta
tramp
Više od 70.000 ljudi potpisalo je do danas peticiju za zabranu ulaska američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa u Britaniju nakon što je juče pozvao da muslimanima ne bude dozvoljen ulazak u SAD.

Peticiju je kasno sinoć na vladin veb-sajt postavila Suzan Keli iz Škotske, koja je poznata kao kritičar 69-godišnjeg milijardera.

– Britanija je ranije zabranila ulazak mnogim pojedincima zbog govora mržnje. Isti principi treba da važe za svakoga ko želi da uđe u Britaniju- piše u peticiji.

Ukoliko broj potpisa dostigne 100.000, o njoj se može diskutovati u Parlamentu. Vlada je obavezna da objavi zvaničan odgovor svaki put kada broj potpisa neke peticije pređe 10.000.

Potpise je stavilo i šest poslanika Predstavničkog doma, koji su pozvali Vladu Velike Britanije da “odbije izdavanje vize Donaldu Trampu dok on ne povuče svoje komentare”.

Tramp je kasnije branio svoj prijedlog i rekao da u Parizu i Londonu postoje oblasti koje su toliko radikalizovane da policija strahuje da uđe u njih.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson odmah je odbacio Trampove komentare kao “potpunu besmislicu”, a portparol premijera Dejvida Kamerona rekao je da su Trampove izjave pogrešne i da izazivaju podjele.

(Agencije)