Vijesti 02.11.2016.

Peticija unijela razdor među vozače gradskih autobusa u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Peticija vozača gradskog saobraćaja u Banjaluci, kojom traže povećanje plata, pokazala je da radnici nisu složni u svojim zahtjevima.

Vozači su peticijom tražili povećanje plate i bolje uslove rada, ali se ispostavilo da je lista zahtjeva koja je dostavljena „Autoprevozu“ na „neutvrđen način proširena“.

Direktor preduzeća Dejan Mijić održao je nekoliko sastanaka sa radnicima, koji ga „uvjeravaju da su njihovi potpisi zlupotrebljeni“.

– Radnici su prevareni, tvrde da su tražili samo povećanje plata, ali da su naknadno dokucani još zahtjevi za isplatu toplog obroka u novcu i usklađivanje radnog vremena. Radnici i sinidkat žele da se ograde od izjava Draška Talijana, koji istupa u javnosti ispred takozvanog udruženja vozača – izjavio je Mijić.

Naglašava da i sam podržava povećanje plata i podsjeća da su prevoznici već zatražili od Grada subvenciju kojom bi riješili ovaj problem.

Iz sindikata podružnice gradskog saobraćaja poručuju da ne podržavaju peticiju kolega.

– Svi smo mi za povećanje plate, ali štrajk nije rješenje. Udruženje vozača pravi probleme, a radnici su ovom peticijom obmanuti – rekao je predsjednik ovog sindikata Slobodan Grujić.

Sa druge strane, vozači sa kojima smo razgovarali tvrde da stoje iza svega što su naveli u dopisu prevoznicima, da sindikat u firmi „postoji samo pro forme i da je na strani direktora, a ne radnika“. Pokretač peticije, Draško Talijan, odgovorno tvrdi da su radnici bili upoznati sa zahtjevima i najavljuje mogućnost tužbe protiv direktora zbog klevete.

– Mijić omalovažava udruženje koje je uredno registrovano prije četiri godine i mene lično. Peticiju nije pokrenulo udruženje vozača nego radnici, a potpisao se i predsjednik sindikata „Autoprevoza“ Žarko Đukić – izjavio je Talijan.

Đukić nam je kratko potvrdio da je nezadovoljan platom i da se potpisao kao radnik, te da njegov sindikat nema ništa sa organizacijom potpisivanja.

Provjera

Radnici “Autoprevoza” pismeno su obavješteni da se privremeno obustavlja isplata naknada za prevoz, dok se ne utvrdi ko na to ima pravo.

Radnici moraju donijeti potvrdu o mjestu prebivališta, a u dopisu se navodi da je, nakon prijave i javnih istupa Draška Talijana, sprovedena kontrola i utvrđeno da određenom dijelu radnika ne pripada ova naknada.

(EuroBlic)