Vijesti 05.04.2018.

PETICIJA ZA NAGRADU “SESTRE GAJIĆ” Borba za lijek protiv rijetke Laforine bolesti

ČITANJE: 3 minute

Peticija kojom banjalučki aktivisti traže da nagrada za humanost Grada ubuduće nosi naziv po sestrama Gajić  prvi dan je prikupila 350 potpisa.

Inicijativu je pokrenula poznata humanitarka i novinarka Adriana Basara, a uz podršku sugrađana na Trgu Krajine počelo je i prikupljanje potpisa kako bi zahtjev predali nadležnima.

Sestre Gajić oboljele su od Laforine bolesti 2007. godine. Hrabro srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca u 23. godini, 14. oktobra 2014, a Milana se i sada uz pomoć porodice bori za ozdravljenje. Porodica Gajić uz pomoć dobrih ljudi trenutno je najveći donator studije za pronalazak lijeka protiv Lafore.

Ova objava do suza je dirnula porodicu Gajić, kojoj bi najveća satisfakcija bila činjenica da Tatjanina i Milanina borba budu ovjekovječene na ovaj način.

– Suprug i ja smo se rasplakali kada smo čuli za inicijativu, dobili smo do sada nekoliko nagrada, ali ova bi nam bila najznačajnija. Zahvalni smo volonterima, svaki dan dobijamo sve više institucionalne podrške i gradski odbornici su senzibilisani oko ove priče i nadamo se da niko neće imati ništa protiv- rekla je majka Snježana Gajić.

Veliku podršku imaju i iz klinike u Torontu, gdje se trenutno radi istraživanje, a koji su im u poslednjem mejlu napisali „Hvala na svim naporima koje ulažete u prikupljanju sredstava. Bez vas istraživanje Lafore ne bi bilo moguće“.

Javnu podršku već je dala doktorka i odbornica Snežana Kutlešić- Stević, ovogodišnja dobitnica Plakete grada za ispoljenu humanost, kao i Draško Stanivuković, koji je ovo pitanje postavio nedavno na Skupštini. On je lane čak i predlagao da se Gajićima dodijeli Ključ grada – najviše priznanje Banjaluke, ali inicijativa nije izglasana.

– Ova porodica i sestre Gajić su simbol stradanja, borbe, ljudskosti,  čojstva, najljepših vrlina, koje Banjaluku predstavljaju u cijelom svijetu i duboko vjerujem da Grad treba da im se oduži. U bici koju Milana bije, svaki sekund može biti prekasno – rekao je Stanivuković, ujedno i dugogodišnji prijatelj ove porodice.

On smatra da nagradu za humanost, koja se dodijeljuje zaslužnim građanima povodom 22. aprila Dana Banjaluke, treba uspostaviti još ove godine i poziva gradske čelnike da ubrzaju ovu proceduru.

– Ako su novu Toplanu mogli napraviti za šest mjeseci, mogu i za šest minuta donijeti odluku o nagradama- ističe on.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić podsjetio je da je Odluka o nagradama i priznanjima stara 18 godina, te da im je želja da u toku ove godine bude promijenjena. Uvjeren je da će naći najbolje rješenje.

– Samim tim, inicijativa da Nagrada za humanost Grada Banjaluka nosi naziv po sestrama Gajić će se, kada je zaprimimo po redovnoj proceduri, naći na Skupštini grada i o tome će, kao što je slučaj sa svim ostalim inicijativama, odlučivati odbornici- zaključio je Talić.

Podsjetio je da je u gradskom parlamentu nedavno prikazan dokumentarni film Denisa Bojića „Lica Lafore“, koji govori o borbi banjalučke porodice Gajić za pronalaženje lijeka za ovu rijetku bolest od koje su oboljele njihove ćerke.

(srpskainfo)